У Музеју Републике Српске обиљежено 50 година од земљотреса у Бањaлуци

И.Б.
У Музеју Републике Српске обиљежено 50 година од земљотреса у Бањaлуци

Изложбом "50 година од земљотреса у Бањој Луци (1969-2019)" аутора Миленка Ђорђевића у Музеју Републике Српске вечерас је обиљежена годишњица догађаја који је остао запамћен у историји града. Изложбом су представљена документи, штампа и фотографије које свједоче о разорном потресу чије су посљедице страдање како у људском тако и у материјалном погледу.

Директор Музеја РС Миладин Савић истакао је да је ова изложба тужно сјећање на страшан земљотрес који се 1969. године догодио у Бањалуци и то у два наврата 26. и 27. октобра.

 -Желим да поручим грађанима да ће  изложба бити отворена три или четири мјесеца, те да их  позовем да дођу у Музеј како би видјели на фотографијама да је град био у потпуности обрушен.  Материјална штета је била веома велика,  70.000 станова је уништено, а много људи је изгубило кров над главом- рекао је Савић и додао да изложба носи посебну поуку за Бањалучане који треба да  схвате да живе на трусном подручју.

Овом приликом Музеј РС је остварио сарадњу са Републичким хидрометеоролошким заводом Бања Лука, који је пружио стручну помоћ при реализацији изложбе коју ће пратити музејска публикација са фотографијама догађаја и докумената. Идејно рјешење и поставку  урадила је виши музејски техничар-документариста Љиљана Кораћ. 

У земљотресу који је 27. октобра 1969. године потпуно разорио Бањалуку живот је изгубило 15 људи, а 1.117 је било повријеђено. Сат који је престао да куца тог дана у 9.11 часова и дан данас свједочи о овом овом историјском тренутку.

Изложбу је отворила помоћник министра за културу Републике Српске Тања Ђаковић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана