У Крупи на Врбасу врви од туриста: Парче раја далеко од градске вреве

Милош Васиљевић
У Крупи на Врбасу врви од туриста: Парче раја далеко од градске вреве

БАЊАЛУКА - Ушушкана у кањону Тијесно, на мање од пола сата вожње од Бањалуке, Крупа на Врбасу уз стару воденицу и слапове идеалан је крајолик за одмор па се са разлогом ово село нашло међу 52 најљепша на свијету. Препознали су то и туристи којих не мањка ни у хладним данима, а осим из земаља бивше Југославије у чарима природе ужива све више посјетилаца из далеке Скандинавије.

Добра гастрономска понуда и нетакнута природа идеалан су спој за одмор од градске вреве и представља прави туристички бисер, а као свједок прохујалих времена и мјесто духовног узвишења изнад села поносно стоји манастир посвећен светом Илији изграђен почетком 14. вијека.

Крупљанин Драшко Илић рекао је за “Глас Српске” да им импонује то што су позиционирани међу најљепшим мјестима у БиХ, од чега имају или ће имати корист сви становници тог села. 

- Конкурисали смо на јавни позив Свјетске туристичке организације који нам је омогућио да се пријавимо за избор најљепших села свијета. Имали смо прилику да разговарамо са људима из кровне свјетске организације, јер смо у степену надоградње. Планирамо да додамо још неке садржаје како бисмо идуће године могли да конкуришемо међу 32 најљепша села на свијету, што би био велики подухват - рекао је Илић.

Он је казао да је село постало популарно међу туристима, како онима које пут нанесе тако и оне који намјенски обиђу овај туристички драгуљ.

- Једино смо мјесто са Балкана на тој свјетској мапи уз словеначки Бохињ, а сада људи долазе у групама, аутобусима. Налазимо се у кањону Врбаса, а на једном мјесту нудимо и авантуризам, вјерски туризам, адреналинске спортове и активни одмор - казао је Илић.

Како каже, Крупљани из дана у дан обогаћују туристичку понуду, а радиће и на истраживању Стрикине пећине која ће је додатно унаприједити.

- Веома много становника се бави изнајмљивањем викендица. Домаћинства региструју газдинства и посебно викендом дочекују туристе раширених руку, а гости радо пробају аутохтону храну. План нам је да ускоро у сарадњи са ТОБЛ отворимо инфо-центар. Пуно наших суграђана свакодневно долази да ужива уз Врбас, а ту су и туристи који намјенски дођу да уживају у еколошки чистој средини. Без обзира на хладноће, још живи и кањон Врбаса у смислу рафтинга - рекао је Илић и додао да се код слапова могу пробати домаћи производи као што су уштипци, хљеб и квалитетна риба.

Миња Шурлан из Туристичке организације Бањалука (ТОБЛ) рекла је за “Глас Српске” да се у Крупи на Врбасу повећава број туриста.

- Сваки мјесец је све више туриста, јер су људи сазнали какве благодети имамо. У љепотама Крупе на Врбасу предњаче гости из Србије и Словеније, али ту су и они из скандинавских земаља који његују боравак у природи. Много је прекоокеанских посјета који су о овом крају сазнали кроз добру промоцију. На једном мјесту имате природу, али и дивљину, а многи до сада нису знали да то имамо надохват руке - рекла је Шурланова.

Авантуризам

Миња Шурлан наглашава да је Крупа на Врбасу прави драгуљ, јер је између свих осталих погодности идеална и за авантуризам. 

- Ту се одржава много различитих фестивала, али и свјетска првенства у рафтингу. Популаран је и спортски риболов - рекла је Шурланова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана