У контејнерима у Пријечанима и отпад из кланица

Данијела Стоканић
У контејнерима у Пријечанима и отпад из кланица

Бањалука - Становници улице Душка Радовића у насељу Пријечани страхују од заразе, јер несавјесне комшије из околних насеља довозе и у контејнере одлажу све и свашта, између осталог, и отпад из клаоница и месница.

Они тврде да се због тог животињског отпада насељем већ данима шири непријатан мирис те да је то мјесто постало легло мува, бубашваба, пацова, птица, паса и мачака.

Кућа Игора Тадића од овог мјеста удаљена је свега 100 метара, а према његовим ријечима, ситуација о питању одлагања отпада постала је несношљива.

- Несавјесни појединци из града нема шта не довозе и не одлажу у контејнере и поред њих. Прије неколико дана масовно су довозили ауто-отпад, стари намјештај, ево сад су прешли и на отпад из месница или клаоница. Отпад најчешће довозе кад падне мрак да их нико не види - пожалио се Тадић, питајући се која врста отпада је сљедећа.

Додао је да највише страхује за безбједност и здравље дјеце, која свакодневно на путу до школе пролазе поред тога.

Његов комшија, који није желио да му објавимо име, каже да се од огромних животињских костију једним дијелом улице не може нормално ни проћи.

- Имам осјећај да су се због тог отпада све луталице из града преселиле у нашу улицу и сада представљају опасност за све пролазнике, а највише за дјецу, јер се зна десити да на том отпаду одједном буде више од 20 паса - рекао је он.

О овом проблему упознат је и предсједник Савјета ове мјесне заједнице Небојша Тојагић.

- Једини начин да сазнамо ко одлаже животињско месо и кости је да ноћу стражаримо, другог рјешења нема. Раније су мјештани фотографисали грађане који довозе и одлажу пластику у нашу улицу, јер овај проблем није од јуче - рекао је Тојагић.

Директор комуналног предузећа "Чистоћа" Александар Бајић рекао је да, упркос томе што је забрањено одлагање животињског отпада у контејнере за кућни отпад, појединци то и даље чине.

- Случај у улици Душка Радовића није једини у граду, то се дешава свакодневно. Инспекција би требало много више да поведе рачуна о овоме, јер им овај проблем често пријављујемо - рекао је Бајић.

Разлог због којег појединци животињски отпад одлажу у неадекватне контејнере је тај што, додаје Бајић, не желе додатно да плате.

- Имамо специјализована возила, која одвозе ову врсту отпада из клаоница и месница, а за то се додатно плаћа. Само кад се узме у обзир колико у граду има месница, количине које од њих одвеземо, нажалост, су премале - истакао је Бајић.

У Градској управи истичу да случај у улици Душка Радовића није пријављен те поручују да ће инспекција спровести контролу одлагања животињског отпада.

- Апелујемо на грађане да, уколико виде животињски отпад у контејнерима, пријаве градској инспекцији - рекли су у Градској управи.

Дракулић

У Градској управи истичу да, упркос бројним упозорењима Комуналне полиције, несавјесни појединци константно бацају угинуле животиње у улици Млађе Ћусића у насељу Дракулић, недалеко од клизишта.

- У неколико наврата Комунална полиција је стављала траке за забрану бацања лешева угинулих животиња, али узалуд - рекли су у Градској управи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана