У књигама утисака цртежи и псовке

Невена Бунић
У књигама утисака цртежи и псовке

Бањалука - Љубавне поруке, цртежи, потписи па чак и псовке само су неке од "рукотворина" које у књигама утисака ресторана и кафића остављају неозбиљни гости, иако их власници морају редовно достављати на увид тржишној инспекцији и плаћати овјеру.

Сви услужни објекти по Закону о угоститељству морају имати књиге утисака, у којима посјетиоци остављају похвале или притужбе, а одговорни у објекту им морају одговорити. Гости ријетко уписују конкретне критике или реалне похвале.

Прије пуштања у употребу књиге утисака морају бити овјерене у Одјељењу за општу управу. Тржишни инспектори кажњавају неовјерене књиге утисака.

- Од почетка године наишли смо на три предузетника који нису овјерили ове списе. Казне за неовјерене књиге су 300, а 500 КМ уколико их објекат не посједује. Књига утисака мора бити истакнута на видном мјесту. Нажалост, гости локала не схватају озбиљно овај начин валоризације рада угоститељских објеката, тако да у књигама најчешће наилазимо љубавне поруке, шале чак и псовке - рекли су у Одјељењу за инспекцијске послове.

У ресторану "Президент" кажу да сами радници воде рачуна о књигама утиска и настоје да одговоре на сваки коментар.

- Књигу утисака гости више доживљавају као неки лексикон него озбиљна документа. Странци чешће остављају похвале и конструктивне притужбе него домаћи гости. Знамо да оним људима који нас критикују морамо одговорити, али већина гостију није упозната са том законском регулативом, па не остављају контакт на који бисмо им могли одговорити, а и не потпишу се - рекли су у ресторану "Президент".

У пабу "Мек тајер" кажу да редовно плаћају све таксе.

- Књиге утиска дајемо на увид тржишној инспекцији и плаћамо око 50 КМ на годишњем нивоу за ове трошкове. Углавном су у њима написане похвале. Радимо и анкету са гостима, којом провјеравамо квалитет услуге - истакли су у "Мек тајеру".

У Правилнику о вођењу књига утисака у угоститељским објектима пише да на приговоре које остављају гости ресторана или кафића власници и запослени морају одговорити у року од три дана и копију доставити тржишној инспекцији.

- Изузетно на стављени приговор одговорно или запослено лице у угоститељском објекту може одговорити подносиоцу приговора и усмено. Уколико се на било који начин одговори приговарачу, тај одговор му се мора и доставити и он својим потписом потврђује да га је примио - стоји у Правилнику.

Правилник

У Правилнику о вођењу књига утисака у угоститељским објектима пише да морају имати истакнуте колоне за похвалу, приговор и коментар.

- Морају бити и означене колоне "за корисника услуга", "за инспекцијски орган" и "остаје у књизи". На предњој страници мора бити истакнут и превод на енглески језик - стоји, између осталог, у Правилнику.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана