У југозападном дијелу Бањалуке све мање становника

Данијела Стоканић
У југозападном дијелу Бањалуке све мање становника

Бањалука - Са подручја 11 мјесних заједница у југозападном дијелу Бањалуке за непуне двије деценије нестало је село величине Бочца, које броји више од хиљаду становника. У том периоду у овом дијелу града рођено је мање од 400 беба, док је број умрлих већи и до четири пута, односно 1.310 становника.

Рекао је ово "Гласу Српске" предсједник Завичајног друштва "Осмача" и Савјета МЗ Љубачево Раденко Вујасин, који већ дуже вријеме прати демографска кретања у селима: Бочац, Агино Село, Крмине, Крупа на Врбасу, Рацун, Леденице, Љубачево, Карановац, Јагаре, Дуципоље и Бастаси.

- Низак природни прираштај главни је разлог што је људи све мање. Међутим, поред тога, велики број становника ових села отишао је трбухом за крухом широм свијета - рекао је Вујасин.

Додао је да уколико се нешто под хитно не уради на побољшању наталитета на подручју бањалучких села на десној обали ријеке Врбаса и шире за 20 године неће бити никога.

- Настви ли се овај тренд негативног природног прираштаја и одлива становништва никога у селима неће бити - казао је Вујасин.

Он је нагласио да су прије посљедњег рата домаћинства у овдашњим селима имала у просјеку осморо дјеце, док је сада  то једно или ниједно.

- Упркос чињеници да су републичка и градска власт много уложиле у ова наша села становници одлазе - истакао је Вујасин и додао да је и оно мало мушкараца, који су остали у овим селима, неожењено.

Додао је да становницима није потребна само финансијска помоћ, као што су подстицаји града, него и едукација стручњака на који начин да искористи тај новац.

Демограф Стево Пашалић истиче да је Бањалука мјесто гдје 70 одсто становништва сконцентрисано у граду.

- С обзиром на то да све више младог становништва напушта села, а остаје само старије, долази до изумирања. Интересантно је то што, на примјер села у југозападном дијелу Бањалуке, нису много удаљена од града, али, ипак изумиру - рекао је Пашалић.

Мјештанин једног од поменутих села Мирослав К. (50) каже да се, осим тога што су га рат и неимаштина омели, мало се разочарао и у жене.

- Данашње дјевојке траже немогуће. Свака од њих би жељела да живи и ради у граду, да има редовна и добра примања и да не обрађује земљу - рекао је он и признаје да је у младости био помало и пробирљив, што га је коштало у животу.

Школе

Раденко Вујасин рекао је да је питање хоће ли у појединим подручним школама у југозападном дијелу Бањалуке  наредне школске године бити уписан један или ниједан првачић.

- Како је кренуло села би могла остати без иједног ћака - рекао је Вујасин.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана