У Хуманитарном удружењу жена “Дуга” радост живота уткали у традицију

 Јована Ивановић
У Хуманитарном удружењу жена “Дуга” радост живота уткали у традицију

БАЊАЛУКА - Хуманитарно удружење жена “Дуга” дуги низ година синоним је за хуманост, традицију, радост живота, чување обичаја и преношење знања на нове генерације.

У “Дуги” организују бројне активности током којих вриједне чланице израђују рукотворине, које потом поклањају суграђанима. Тако су и прошле године израдиле небројено много плетених капа, шалова и трака за косу, честитки, цекера и разних других предмета.

Предсједница Хуманитарног удружења жена “Дуга” Вера Стефановић наглашава да плодови дугогодишњег рада показују да удружење баштини вриједности хуманости, традиције и преношења знања на младе нараштаје.

- “Дуга” је и ове године реализовала два пројекта у коме су допринос дале чланице које су без накнаде водиле радионице. Оба пројекта била су хуманитарног карактера, а један је “Сарадња са Домом пензионера” - казала је Стефановићева.

Навела је да су чланице “Дуге” сваке сриједе одржавале радионице плетења и хеклања за кориснице Дома пензионера.

- С обзиром на то да се радионице одржавају у континуитету од 2020. године, поводом Међународног дана жена у просторијама Дома пензионера одржана је и изложба радова полазница радионице - рекла је Стефановићева.

Додала је да су чланице “Дуге” прошле године припремиле изненађење за најмлађе из Удружења породица са четворо и више дјеце “4+”.

- Ради се о активности која је обиљежила прошли годину у нашем удружењу, а малишанима из овог удружења уручиле смо хеклане звечке које смо са посебном љубави створиле за њих - рекла је Стефановићева.

За тридесет година рада “Дуга” је превазишла многе проблеме и изазове.

- Захваљујући чланицама, њиховој хуманости, ентузијазму, знању, раду и залагању постали смо препознатљиви не само у Бањалуци, већ и шире - рекла је Стефановићева. Како каже, прошлу годину започели су обиљежавањем 30 година успјешног рада.

- Промоцијом монографије прославили смо трећу деценију успјешног рада. Осим тога, у јубиларној години одржали смо четири модне ревије - рекла је Стефановићева. Навела је да су организовали и књижевне вечери.

- Имали смо част да угостимо писце Љиљану Лалић, Берислава Благојевића и Александру Мариловић. Ансамбл “Лира” гостовао је у нашој “Етно кући” и подарио нам изузетно вече испуњено лијепим мелодијама и емоцијама - рекла је Стефановићева. “Дуга” и у 2023. планира различите радионице веза, плетења и хеклања и ткања.

- “Мала школа змијањског веза” планирана је за ју­л и август и већ имамо пријављених. Настављамо радионице у Дому пензионера. Наше чланице ће се и у овој години бавити хуманитарним радом - каже Стефановићева.

Разноликост

Вера Стефановић каже да у “Дуги” има за сваког по нешто.

- Путем радионица и других садржаја, “Дуга” окупља, едукује, социјализује и помаже. Најмлађи уче о културном насљеђу, хуманости и емпатији, а они који желе могу да науче неке од техника старих заната и вјештина, да науче како покренути кућну радиност или други властити бизнис. Особе треће животне доби кроз дружење и учење унапређују квалитет живота - казала је Стефановићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана