У гнијезду нађу и до 300 стршљена

Александар Стојановић
У гнијезду нађу и до 300 стршљена

БАЊАЛУКА - Стручне екипе предузећа “Еко-бел” имале су у посљедња три мјесеца око 40 интервенција уништавања и уклањања кошница стршљена на подручју града, а грађанима поручују да се не суочавају сами са овим опасним инсектима, јер то може имати веома тешке посљедице.

Директор “Еко-бела” Владимир Шушњар рекао је за “Глас Српске” да се кошнице најчешће појављују на викендицама, шупама и сушарама, а да у једном гнијезду може бити и до 300 стршљена.

- Грађани често виде само неколико стршљена како улазе у кошницу и покушају сами да је уклоне, а онда велики рој излети из гнијезда и посљедице могу бити трагичне. Савјетујемо им да то не раде сами, већ да позову наше стручне службе, које ће у најкраћем року приступити овом послу - казао је Шушњар.

Он додаје да је процедура таква да се по скидању кошнице врши и спаљивање, односно уништавање ларве, да не би дошло до стварања нових гнијезда.

Убоди стршљена су врло опасни и код сваког човјека неминовно изазивају уобичајену реакцију, као што је оток, црвенило и бол на мјесту убода. Код појединих људи се послије убода јавља алергија, токсична или нека необична реакција, а све то је посљедица убризгавања отрова овог инсекта, који у људском организму може да изазове многобројне поремећаје па и да доведе до смртног исхода.

- Правовремена реакција и одлазак у најближу амбуланту хитне медицинске помоћи је од највеће важности. У супротном, исход може бити трагичан и због тога је важно да грађани позову стручне службе, ако уоче њихове кошнице - рекао је Шушњар.

Недавна трагедија у Врањаку код Модриче подсјетила је цијелу Српску како опасан може бити убод овог инсекта. Двадесетседмогодишњег Мирослава Васића стршљен је напао док је косио, а несрећни младић преминуо је на путу до добојске болнице.

Бранкица П. каже да је недавно, док је са породицом боравила у викендици у Пријечанима, стршљен у неколико наврата долазио до стола на којем су били храна и пиће.

- Претпостављам да га је привукао мирис пива и воћа. Због безбједности смо се морали склонити у викендицу и сачекати док се непозвани гост сам не удаљи - рекла је Бранкица П.

Цијена

Цијена интервенције се креће од 100 КМ, па навише, у зависности од приступачности кошнице и количине средстава које се користе при уклањању.

- Наши радници имају дугогодишње искуство на овим пословима и за 20 година, на срећу, није било никаквих проблема. Осим тога, користимо и најбоља хемијска средства за омамљивање ових инсеката - истакао је Владимир Шушњар.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана