У “Дуги” младе уче традиционалним вриједностима и солидарности: Златне руке у служби хуманости

Јелена Танацковић
У “Дуги” младе уче традиционалним вриједностима и солидарности: Златне руке у служби хуманости

БАЊАЛУКА - Хуманитарно удружење жена “Дуга” већ 29 година организује добротворне пројекте и радионице, у којима настају рукотворине које поклањају социјално угроженим суграђанима или организују хуманитарну продају.

Пројекат “Радост живота 65+” завршили су крајем прошле године с циљем побољшања социјалног живота особа трећег животног доба кроз дружење и активно проведено вријеме. У децембру су чланице “Дуге” организовале хуманитарну продају рукотворина, а сав приход био је намијењен Удружењу за церебралну парализу.

- Све активности биле су усмјерене на побољшање општег и здравственог стања особа трећег животног доба, а учествовање у различитим активностима допринијело је позитивним резултатима повећања самопоуздања, осјећаја властите вриједности, боље комуникације, побољшања концентрације, перцепције, пажње, повећања моторичких способности, смањењу анксиозности, осјећаја усамљености, страха од самоће и изолованости - казала је координаторка пројекта Слободанка Ристић Гашић за “Глас Српске”.

Додала је да су полазнице добиле вуну од које су плеле комплете за новорођенчад који ће бити уручени Удружењу вишечланих породица “Четири плус”.

- Пакете за новорођенчад претпрошле године поклонили смо Центру за социјални рад Бањалука, а прошле године одлучили смо се да помогнемо Удружењу “Четири плус” - рекла је Ристић Гашић.

Предсједник Удружења “Четири плус” Јован Радовановић казао је да је ова иницијатива чланица “Дуге” хвале вриједна.

- Пријатељство и сарадња наша два удружења трају дуги низ година. Захвални смо им на овој акцији и желимо им и убудуће успјешан рад - рекао је Радовановић.

У “Дуги” су имали и друге активности, као што је пројекат у Дому пензионера који је обухватао радионице плетења. Навели су да је све више младих жена и дјевојака које се интересују за едукацију на курсевима веза, ткања, плетења и хеклања те кројења и шивања са жељом да савладају вјештину израде рукотворина.

Чланица “Дуге” Вера Стефановић појаснила је да су организовали и дјечију радионицу на којој су израђиване честитке за хуманитарну продају.

- Млади у “Дуги” уче о нашој традицији, али и усвајају друге животне вриједности, као што су емпатија и хуманост. То је потребно развијати код дјеце у најранијем дјетињству, јер ове вриједности носе кроз цијели живот - рекла је Стефановићева. Додала је да и у 2022. години “Дуга” наставља активности.

- Програм и активности прилагођаваћемо потребама грађана који се свакодневно обраћају, било да се ради о хуманитарним, културним, туристичким или едукативним активностима - казала је Стефановићева.

Самопоуздање

Слободанка Ристић Гашић каже да су хуманитарне акције допринијеле повећању самопоуздања код учесница пројекта, као и свијести о могућностима које имају иако припадају генерацији “65+”.

- Увидјеле су да живот у тим годинама, чак и у вријеме пандемије, може да буде интересантан, иновативан и забаван те да радом могу помоћи онима којима је помоћ најпотребнија - казала је Ристић Гашић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана