У Дракулићу обиљежавање 78 година од усташког покоља

Srna
У Дракулићу обиљежавање 78 година од усташког покоља

БАЊАЛУКА - У Спомен храму Светог великомученика Георгија у Дракулићу почела је Света литургија поводом 78 година од усташког покоља Срба у том бањалучком насељу, као и у оближњим мјестима Мотике, Шарговац и у руднику Раковац. Након литургије, код Спомен-костурнице у Дракулићу у 12.00 часова биће служен помен убијеним цивилима, након којег ће бити положени вијенци и цвијеће.

Парастос убијеним Србима биће служен у 12.30 часова у Спомен храму Светог великомученика Георгија, а за 13.00 часова је планирано обраћање званичника.

Усташе су у рано ујутро 7. фебруара 1942. године извршиле покољ Срба у бањалучким селима Дракулић, Мотике, Шарговац и руднику Раковац, а према до сада прикупљеним званичним подацима, убијено је најмање 2.300 људи, међу којима 551 дијете.

Под командом натпоручника Јосипа Мишлова и фра Вјекослава Филиповића из "Тјелесног здруга Анте Павелића", усташе су уз помоћ бањалучких усташа убијале Србе без иједног испаљеног метка - сјекирама, ножевима и крамповима.

Први споменик жртвама овог покоља подигнут је 1965. године, а од 1991. године сваке прве недјеље прије годишњице страдања служи се парастос у насељу Дракулић.

Обиљежавање организује Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана