У Дому “Рада Врањешевић” уводе нову услугу: Стан за пунољетне штићенике од прољећа

 Јана Кезић
У Дому “Рада Врањешевић” уводе нову услугу: Стан за пунољетне штићенике од прољећа

БАЊАЛУКА - Корисници Дома за незбринуту дјецу “Рада Врањешевић” након 18. године добиће право на становање у стану, који је у власништву ове установе.

Потврдила је ово за “Глас Српске” директорица дома Даријана Кецман те додала да је ријеч о услузи “Становање уз подршку”, која ће пунољетним штићеницима постати доступна на прољеће ове године.

- Ријеч је о пројекту који је уведен планом трансформације дома. Министарство здравља и социјалне заштите и Влада Републике Српске додијелили су дому трособан стан, који је тренутно је у фази реновирања - казала је Кецманова. Додала је да је стан у власништво дома прешао у новембру.

- Право на становање имаће троје пунољетних штићеника, без обзира на пол, а моћи ће да буду у њему најдуже годину - рекла је Кецманова. Додала је да је услов за остваривање овог права примјерно владање у дому.

- Осим тога, увела сам правило да дом мора да нађе дјетету посао, а не да га пусти на улицу. “Становање уз подршку” је одличан пројекат, јер годину дана нуди дјеци одређену врсту сигурности и пружа могућност да им остане плата - рекла је Кецманова. Додала је да ће дом обезбиједити храну и средства за хигијену, а они ће плаћати само један режијски рачун, како би на симболичан начин осјетили шта значи преузети обавезе.

- Куварица из дома ће први мјесец одлазити у стан, да их научи да спремају нека основна јела. Имаће и водитеља услуге који ће их сваки дан обилазити, а онда, како вријеме пролази и како се дјеца адаптирају, тај надзор ће се смањивати - каже Кецманова.

Осим тога, подсјетила је да у дому имају и Мајчински дом, прихватилиште за труднице или за мајке са дјецом до године старости.

То су обично, како каже, мајке које немају подршку од породице и партнера, које нису материјално и стамбено обезбијеђене.

- Најдуже могу да буду до три мјесеца, а онда је Центар за социјални рад у обавези да нађе адекватан облик социјалне заштите - казала је Кецманова, додајући да је кроз овај центар у 2022. години прошло пет мајки.

Подсјетила је да је у дому активно и Прихватилиште за дјецу и младе, које је намијењено за узраст од седам до 18 година, које се налазе  у стању хитне потребе за институционалном заштитом.

- Капацитет прихватилишта је шест лица, а тренутно их има двоје - каже Кецманова.

Празници

Без обзира на све животне недаће, штићеници Дома “Рада Врањешевић” осјете и чари празника. Тако су свечано прославили славу дома, Светог Николу, па Нову годину, а пред њима је и прослава Божића. Даријана Кецман каже да тренутно имају 95 дјеце, од којих је њих 60 нову годину дочекало у дому.

- Њих 35 је отишло код сродника или у Италију код контакт породица. Нову годину смо прославили уз богату трпезу, а имали смо и томболу, на којој је свако дијете добило поклон - казала је Кецманова. Истакла је да ће у истом духу дочекати и Божић, на традиционалан начин.

- На Бадње вече ћемо имати посну трпезу и пијукање, а на Божић традиционални доручак - казала је Кецманова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана