У дјечјој башти никне свако сјеме

Јасмина Салопек
У дјечјој башти никне свако сјеме

БАЊАЛУКА - Окопавајући, заливајући и љубављу хранећи биљке најмлађи баштовани, тек мало виши од мотике, уче о значају природе и савладавају вјештине производње здраве хране.

Прилику да се врате природи малишанима у Бањалуци, већ четврту годину пружио је пројекат “Мали баштовани”, а то задовољство имају и малишани из Бијељине и Источног Сарајева. Водитељ програма Ивана Козомара рекла је за “Глас Српске” да дјеца од малих ногу треба да проводе вријеме у природи, јер је то најљепши начин да заволе и упознају биљни и животињски свијет, те да га прихвате као дио свог животног простора.

- Поента покретања баштице је била да дјецу вратимо баштованству као што је то некада било. Башта се налази у склопу Ботаничке баште у кампусу у оквиру Института за генетичке ресурсе и Пољопривредног факултета у Бањалуци - рекла је Козомара.

Додала је да многа дјеца нису упозната са процесом настанка неког плода.

- Већина због тога има проблема у исхрани, јер им то није блиско и мисле да све поврће расте у маркетима. Дјечица у баштици раде све, од сјемена до плода. Ово је одлична вјежба и за сензорне активности - навела је Козомара и истакла да, осим што су у природи са својим вршњацима, уче и о важности домаће хране која се не третира пестицидима.

Мимо сађења и окопавања дјецу уче и старим занатима и домаћинству.

- Треба да им све у њиховом окружењу буде блиско те да знају поријекло хране коју једу. Чиме год да се буду бавили у будућности, у сјећању ће им остати свијест о повезаности са природом те колико биљке и животиње зависе од нас, а колико ми од њих - казала је она.

Истакла је да је сав потребан алат прилагођен дјеци.

- Имају тачке, грабљице, мотичице и све окопавају, сију, а касније када биљка мало никне, као парадајз, учимо их како да је подвежу да би ишла у висину и да је плод не би поломио - појаснила је Козомара те додала да радионица “Мали баштовани” траје од прољећа до јесени.

Кроз игру теже и озбиљнијем циљу, па током рада са дјецом користе сјеме домаћих аутохтоних сорти, чиме доприносе очувању и умножавању колекције сјемена која се чува у банци гена Института за генетичке ресурсе. На овај начин чине дио тима који се бори за очување разноликости аутохтоних сорти воћа и поврћа. Како је навела, не сију само поврће већ и цвијеће, али и воће те у својој баштици имају јагоде, а желе да посаде малине.

Радионице спроводи Центар за стратешко развојне пројекте, а уз финансијску подршку Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске.

- Радионице су у потпуности бесплатне за дјецу и нема ограничења, а више од 200 дјеце буде у радионицама - рекла је Козомара.

На “Фејсбуку” и “Инстаграму” под називом “Мали баштовани” родитељи могу да прате сва дешавања са радионица.

- За похађање радионица дјецу од двије до 10 година можете да пријавите путем броја телефона 065/262-872 (Ивана Козомара) – појаснила је она.

“Иванче баштованче”

У јесен 2023. године Ивана Козомара покренула је још једну занимљиву радионицу под називом “Иванче Баштованче” која је слична “Малим баштованима”, али није толико фокусирана на садњу.

- Ријеч је о едукативно-креативним радионицама које се такође одржавају вани, јер је веома битно, нарочито сада када је много дјеце од рођења на инхалацијама, да се и љети и зими ради на имунитету - рекла је Козомара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана