У Центру за образовање одраслих уписали 14. генерацију полазника: Најтраженија занимања ЦНЦ оператер и дактилограф

Јелена Стојишић
У Центру за образовање одраслих уписали 14. генерацију полазника: Најтраженија занимања ЦНЦ оператер и дактилограф

БАЊАЛУКА - Техничар друмског саобраћаја, економски техничар, техничар рачунарства и техничар електроенергетике занимања су која привлаче највећи број кандидата у Центру за образовање одраслих у оквиру формалне едукације, док је од програма обуке највећа заинтересованост за оператера на ЦНЦ машинама. Међу курсевима најтраженији су дактилографски и информатички, али и курс модног дизајна за најмлађе.

Рекла је ово за “Глас Српске” директорица Центра Сузана Кусовац Сладоје и додала да је отворен конкурс за упис на програме средњошколског образовања одраслих.

- У току године имамо четири уписна рока, а у септембру је кренула 14. генерација полазника. Што се тиче формалног образовања, имали смо 55 полазника, а у оквиру неформалног 65 - казала је Кусовац Сладоје.

Додала је да су курсеви неформалног образовања прилагођени захтјевима тржишта рада.

- Међу најтраженијим је дактилографски курс, али и курс модног дизајна за најмлађе, информатички курсеви из програмирања за ученике и потребе послодаваца, те курсеви страних језика, од којих у понуди имамо њемачки, енглески, италијански и руски - рекла је Кусовац Сладоје.

Додала је да су једини који нуде програм основног образовања.

- Имамо велики број суграђана који немају завршену основну школу. Само на подручју бањалучке регије је више од 6.000 особа које имају потребу за основним образовањем - истакла је Кусовац Сладоје.

Појаснила је да су условљени утврђеним бројем полазника које је прописало Министарство просвјете и културе Републике Српске.

- Центар је окупио већи број сарадника и предавача андрагошког образовања, те и даље тежи да сачини тим сарадника гдје ће се у једној групи налазити сви који имају немјерљиво искуство рада у пракси. Имамо потписане уговоре о пословно-техничкој сарадњи са Електротехничким и Шумарским факултетом, те сарадњу са Центром за социјални рад кроз пројекат “Спасимо дјецу” (Саве тхе Цхилдрен), а односи се на могућност јачања конкурентности на тржишту рада корисника Центра за социјални рад - казала је Кусовац Сладоје. Додала је да је право на образовање универзално, што значи да квалитетно и савремено образовање треба да буде доступно свим становницима.

Закон

Сузана Кусовац Сладоје је појаснила да би измјеном Закона о образовању одраслих сви центри имали финансијску штету, те је нацрт прихваћен са сугестијама које иду у корист центара који су већ регистровани за пружање услуге формалног образовања.

- Подржавамо нови нацрт закона, али не може и не смије бити штетан за рад центара чија је примарна дјелатност формално образовање - казала је Кусовац Сладоје.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана