У “Бубамари” од вуне праве чуда

Катарина Шапоња
У “Бубамари” од вуне праве чуда

БАЊАЛУКА - Његујући традиционалне вјештине и откривајући чари плетења и везења, жене окупљене у Удружењу “Бубамара” стварају рукотворине које никога не остављају равнодушним.

Кроз радионице шивења, плетења, израде накита, природне козметике, резбарења и калемљења воћака те психолошке радионице, чланице овог удружења не стичу само корисна знања и вјештине, већ граде пријатељства и подржавају једна другу.

Септембар је донио нови пројект “Свијет вуне” који се састоји од двије цјелине, а то су плетење и вез вуном на исплетеним предметима.

Предсједница овог удружења Ранка Војновић истакла је како радионице реализују захваљујући суфинансирању Градске управе Бањалука са јасним циљем - економско оснаживање жена.

- Желимо научити жене како да саме израђују различите предмете од вуне и украшавају их везом. На крају пројекта планирамо реализовати изложбено-продајну манифестацију на којој ћемо приказати све што смо створили током пет мјесеци. Биће то прилика да учеснице науче како да се припреме за такве догађаје и како их реализовати - појаснила је Војновићева и додала како ће манифестација омогућити суграђанима да виде оно што су учеснице научиле да раде.

Радионице се, како наводи, одржавају сваке сриједе од 16 до 18 сати и до сада су одржане четири, а намијењене су дјевојкама и женама.

- Током тих сусрета полазнице су упознате са самом вуном, читањем етикета и тумачењем ознака. Училе су различите технике започињања рада и основне бодове, што смо искористиле за израду подметача за чаше. На трећој радионици, полазнице су савладале два сложенија бода и започеле плетење шалова - рекла је она.

Додаје како у плану имају и израду капа, прекривача за бебе те многе друге креативне активности.

- Удружење се бави афирмацијом жена, њиховог стваралаштва и економским оснаживањем. Кроз разне едукације и радионице пружамо женама прилику да науче различите вјештине које могу искористити у својим домаћинствима - навела је Војновићева.

A small embroidered cherry buttonDescription automatically generated with medium confidence

Према њеним ријечима, најчешће организују радионице израде рукотворина попут различитих техника веза, израде накита, плетења, хеклања, као и радионице из органске пољопривреде и љековитог биља.

- У претходном периоду реализовале смо радионице израде природне козметике, шивења пчеларства, резидбе воћака, калемљења, а организовали смо и излете те психолошке радионице - казала је Ранка Војновић.

Планови и изазови

Ранка Војновић истиче да Удружење “Бубамара” постоји од 2017. године те да њихов рад доприноси јачању заједнице и оснаживању жена, а кроз креативност и образовање отварају врата новим могућностима.

- У плану за наредну годину имамо радионице израде накита, укључујући технику ткања минђуша, као и разне едукативне радионице. Позивамо све заинтересоване да нам се придруже и постану дио ове инспиративне приче - казала је она.

Додала је да је један од највећих изазова са којима се сусрећу недостатак властитог простора за рад и излагање њихових радова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана