У бањалучком Дому омладине отворен "Сајам занимања 2023"

Јана Кезић
Foto: Велибор Трипић

БАЊАЛУКА – Како би ученици лакше изабрали будуће занимање и даље образовање, у бањалучком Дому омладине данас је отворен дводневни "Сајам занимања 2023".

Ова сајам који је отворен у организацији Градске развојне агенције и партнера Уније послодаваца РС, те Републичког предагошког завода Српске, траје до суботе, у термину од 11.00 до 16.00 часова.

Градски менаџер  који је свечано отворио сајам Бојан Кресојевић, каже да је веома поносан што се у Бањауци организују активности које младима омогућавају боље упознавање са профилима различитих занимања, али и са потребама тржишта рада.

-Уколико некоме желите помоћи један дан, обезбиједите му храну за један дан, али уколико некоме желите помоћи за цијели живот, дајте му најбоље образовање- поручио је градски менаџер Бојан Кресојевић.

Директор Градске развојне агенције Невен Станић казао је да је циљ овог догађаја да се ученици боље упознају са одређеним занимањима, како би се у животу опредијелили за послове у складу са њиховим интерсовањима.

-Ученици завршних разреда 26 бањалучких основних школа имаће прилику да се упознају са занимањима и добију све неопходне информације у вези са наставним плановима средњих школа али и могућностима које одређена занимања нуде у контексту даљег школовања и запошљавања – рекао је Станић.

Он је додао да ће Сајам трајати и 28. и 29. априла, истакавши да је  посебно интересантно што ће у суботу, 29. априла родитељи имати прилику да се информишу о различитим занимањима, јер је, како је казао, чињеница да они имају велики утицај на дјецу при избору занимања.

Предсједник Скупштине Града Љубо Нинковић рекао је да је овај сајам изузетно значајан за све ученике завршних разреда, којима је на овај начин омгућено да добију све неопходне информације у вези са избором занимања.

- Осим што ће се боље упознати са профилима одређених занимања, захваљујући сарадњи са Унијом послодаваца имаће прилику да виде која су занимања потребна тржишту што ће им омогућити и да по завршетку школе буду конкурентни на тржишту рада – рекао је Нинковић.

Предсједник Уније послодаваца Саша Тривић рекао је да је усљед дефицита одређених кадрова све чешћа појава да се запошљавају људи чије формално образовање не одговара потреби радног мјеста , а ово је прилика да младе људе усмјеримо у перспективна занимања.

Зорица Дукић из Политехничке школе Бањалука, каже да на сајму промовишу занимања која ова школа нуди.

- Радујемо се што ћемо се у наредна три дана дружити, са ученицима али и њиховим родитељима – рекла је Дукићева.

Ученица другог разреда ове школе Јована Савић каже да би ову школу препоручила свим будућим средњошколцима, јер у њој стичу нова знања, пријатеље, али и путују.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана