У Бањалуци забиљежен највећи број тропских ноћи у једном мјесецу

Срна
У Бањалуци забиљежен највећи број тропских ноћи у једном мјесецу

БАЊАЛУКА - У Бањалуци је у јулу забиљежено 14 тропских ноћи са минималном температуром изнад 20 степени, што је највећи број у једном мјесецу од када се врше мјерења у овом граду, потврђено је Срни у Републичком хидрометеоролошком заводу.

Посебно је, наводе, било топло и спарно од 12. до 14. јула увече када је температура у 22.00 часа износила чак 30 степени.

-До краја мјесеца има још девет дана и овај број ће бити још већи - речено је Срни у Заводу.

Како је наведено, претходно је највећи број тропских ноћи у једном мјесецу забиљежен у јулу 2015. године када је било шест тропских ноћи.

-Киша је 20. јула 2014. донијела краткотрајни прекид врућина у Бањалуци послије 15 узастопних тропских дана - навели су у Републичком хидрометеоролошком заводу.

У овом заводу додају да је од 5. до 19. јула максимална температура у Бањалуци сваког дана прелазила 30 степени, а да се 20. јула температура спустила испод 30 степени.

Појаснили су и да је индекс топлоте величина која се рачуна на основу температуре ваздуха и његове релативне влажности. То је, наводе, показатељ температуре како је људски организам субјективно осјећа.

У претходним данима је, како су додали, било веома спарно због комбинације врло високе температуре и влажности ваздуха.

Из Републичког хидрометеоролошког завода кажу да је у Бањалуци у петак, 12. јула, у 22 часа при температури од 30 степени Целзијусових релативна влажност износила 80 одсто што је укупно довело до субјективног осјећаја топлоте од око 38 степени Целзијусових.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана