У Бањалуци за три дана 14 пожара

Срна
У Бањалуци за три дана 14 пожара

Полицијска управа Бањалука апелује да грађани буду опрезни приликом уређења имања, спаљивања корова и другог горивог материјала, будући да је на подручју у надлежности ове управе у претходна три дана евидентирано 14 пожара углавном суве траве, ниског растиња и шуме.

"Грађани, пољопривредници и шумски радници позивају се да се придржавају законских одредаба, да не пале ватру на недозвољеним мјестима, не остављају је без надзора и не уништавају природу, јер мала непажња може имати велике посљедице", саопштено је из Полицијске управе Бањалука, која ће предузимати законом прописане мјере против лица која су изазвала пожар и тиме угрозила животе и здравље људи и причинила материјалну штету.

У саопштењу се напомиње да су сви који пале ватру на отвореном дужни да је надзиру, те угасе да би се спријечило разношење и неконтролисано горење и пожари, посебно у близини шумских комплекса и засада.

"Законом о заштити од пожара као једна од обавезних мјера заштите забрањено је паљење корова и другог пољопривредног отпада без претходног обавјештавања ватрогасно-спасилачке јединице и предузимања свих неопходних радњи с циљем спречавања ширења ватре", наводи се у саопштењу.

Из Полицијске управе Бањалука подсјећају и да је прописана новчана казна од 100 КМ до 1.000 КМ за физичка лица која пале коров и други пољопривредни отпад без претходног обавјештавања ватрогасно-спасилачке јединице и непредузмања свих потребних радњи на спречавању ширења ватре.

Из бањалучке полиције подсјећају и грађане да је у случају неконтролисаног ширења ватре потребно да о томе одмах обавијесте ватрогасце на број 123, полицију на број 122 или Центар за обавјештавање на број 112. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана