У Бањалуци рођена беба са једним зубом

ГС
У Бањалуци рођена беба са једним зубом

БАЊАЛУКА - На Клиници за гинекологију и акушерство УКЦ Републике Српске у Бањалуци прије неколико дана родила се здрава беба са једним зубом, што је зачудило и изненадило медицинско особље, али и пацијенте.

Како су потврдили из УКЦ РС за "Независне новине", на овој клиници 9. фебруара рођено је новорођенче са једним зубом.

"Ово није необична појава, а наши љекари су се и раније сусретали са оваквим случајевима. Тај однос је отприлике 1:20.000-30.000 новорођенчади", рекли су из УКЦ РС.

Једна пацијенткиња која се налази на овом одјелу каже да је ово занимљив случај о којем се данима прича.

"Неки кажу да је ово медицинско чудо. Родио се жив и здрав дјечак, али са једним зубом, што је помало необично. Ја се раније нисам сусретала са таквим случајевима нити ми је неко причао о томе, због чега је било занимљиво чути", испричала нам је ова пацијенткиња.

Са Клинике за гинекологију и акушерство кажу да је беби морао бити извађен зуб, што је у складу с протоколом.

"Према медицинским протоколима, када се роди новорођенче са зубом, позове се стоматолог - максилофацијални хирург који прегледа усну дупљу новорођенчета, те када утврди да постоји зуб, приступи вађењу истог", појаснили су из ове установе.

Према њиховим ријечима, беба ће наредних седам дана бити под медицинским надзором.

Овакви преурањени зуби стручно се називају натални зуби, а за разлику од неонаталних зуба, који се јављају у већини случајева од четвртог до седмог мјесеца живота, они су присутни одмах при рођењу дјетета те се у већини случајева морају одмах извадити.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана