У Бањалуци и Београду положени вијенци на споменик Петру Кочићу

Srna
У Бањалуци и Београду положени вијенци на споменик Петру Кочићу

Поводом почетка 55. Кочићевог збора, данас су у Бањалуци положени вијенци на споменик Петру Кочићу.

У име Града Бањалуке, вијенац је положио замјеник градоначелника Срђан Амиџић.

Свечано отварање Кочићевог збора вечерас од 20.00 часова у парку који носи његово име, у центру града, саопштено је из Градске управе.

Вијенци су данас положени и на Кочићев гроб у Алеји великана у Београду.

 У Алеји великана на гробљу у Београду данас су положени вијенци и цвијеће на гроб Петра Кочића и одата пошта овом великану српске књижевности и народном трибуну. Вијенце су положили шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић, замјеник предсједника Удружења књижевника Србије Милош Јанковић, Кочићева праунука Весна Аћимић у име Организационог одбора "55. Кочићевог збора" и Душко Петровић у име Удружења књижевника Републике Српске.

Цицовић је рекао да српски народ стално прати идентична борба за слободу, правду и све оно за шта се залагао Кочић, који је оставио много српском народу.

"Ове године, у складу са оним што је Организациони одбор Кочићевог збора одлучио, положили смо цвијеће и сјетили се свега онога што је Кочић оставио, а оставио је много српском народу", рекао је Цицовић.

Јанковић је рекао да Удружење књижевника Србије већ годинама, у сарадњи са Представништвом Републике Српске у Србији, обиљежава "Кочићеве дане", уз многобројне програме.

"Нажалост, ове године, због познате ситуације неће бити програма", рекао је Јанковић и истакао да је, умјесто тога, на симболичан начин, уз полагање цвијећа и паљење свијећа, обиљежено бесмртно дјело Кочића, и као писца и народног трибуна.

Кочићева праунука је изразила задовољство што Кочић ни ове године није заборављен.

"Драго ми је што се поштују његово дело и лик и што није заборављен", рекла је она.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана