У Бањалуци отворен "Парк ослобођења" (ФОТО)

ГС
Foto: Александар Чавић

БАЊАЛУКА – Највећи град Српске добио је још једну зелену оазу – „Парк ослобођења“, који је посвећен жртвама Велеиздајничког процеса, а који се налази на мјесту некадашњег кина „Козара“.

Заједно са бројним суграђанима, свечаном отварању једног од пет нових паркова, присуствовао је и градоначелник Драшко Станивуковић са сарадницима, те је том приликом поручио како је овај парк уједно представља и побједу грађана и Бање Луке.

- Бањаалука је добила још један парк, то је прича о новој Бањалуци у коју од почетка вјерујемо. Специфичност овог парка је то што је настао тамо гдје је требао да буде небодер. Још 2018. године, овдје је уцртана зграда од 15 спратова и требало је готово четири године борбе са овим људима. Борба је била изазовна, јер је требало да мијењате регулациони план, да мијењате земљиште и та борба је трајала више од двије године. Ово је велика побједа грађана и наше Бањалуке – казао је градоначелник.

Како је казао, ово није обичан парк, већ „Парк ослобођења“, те да је као такав изузетно важан из неколико разлога.

Станивуковић је нагласио да Бањалука кроз паркове прича своју причу, те најавио додатни садржај на овом локалитету.

- Овдје ће бити и разне пројекције филмова, бодрићемо нашу репрезнатцију у њиховим најважнијим утакмицама. Ово је нова, лијепа оаза у центру нашег града – закључио је градоначелник.

Професор Душко Певуља нагласио је како у посљедњих педесетак година у Бањој Луци није било ни споменичке а ни парковске културе.

- Важно је да сви ови паркови причају причу и да употпуњавају културу мапу нашег града, то је оно што чини све градове. Ова прича, о Велеиздајничком процесу је велика прича. Овај парк, баш као и сви други ће бити живи. Причаће се непрестано прича о њиховој симболици. Морам да кажем да сам озарен чињеницом и да након више од једног вијека добијамо једну нову институцију културе – кућу Милановића, која треба да буде и национална и градска институција. Ово што се сада ради, у претходних пола вијека није се дешавало, мени из нејасних разлога – рекао је Певуља.

Једна од мјештанка овог дијела града, Јасминка Зарић, захвалила је градоначелнику што су испоштовали све захтјеве мјештана овог дијела града.

- Овај парк ће да нам пружити један мир, спокој, тишину и мјесто гдје ће се дјеца играти, а старији људи одмарати. То је један велики еколошки моменат али и културолошки. Ја сам заиста одушевљена и захвална јер су сви наши захтјеви препознати и испуњени. Ми смо тражили да се поправи плочник испред зграде, као и степениште, што је урађено. Тражили смо да овдје буде парк, о којем сама слика довољно говори. Градоначелник и његови сарадници су заиста испоштовали све и ми смо бескрајно захвални – рекла је она.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана