У Бањалуци отворен дневни центар за бескућнике

nezavisne.com
У Бањалуци отворен дневни центар за бескућнике

Бањалука - У склопу Удружења грађана “Мозаик пријатељства” у Бањалуци отворен је дневни центар за бескућнике.

Мирослав Субашић, предсједник овог удружења, рекао је да су  девастиране просторије, које су добили од града Бањалука, средили и опремили захваљујући помоћи добрих људи.

“Ја волим рећи да је народ дао бескућницима њихов кутак и показало се још једном да има велике доброте међу људима. Свако је понешто донирао - од ламината и стиропора до столица и књига, а заједно смо то све уклопили у прелијеп простор”, казао је Субашић.

Бескућници  у дневном центру имају могућност да проведу вријеме, попију чај или кафу, добију оброк, да гледају ТВ, прочитају књиге или новине, играју шах или неку другу друштвену игру, те да се повежу на интернет и покушају наћи неки посао.

На идеју да се отвори овај центар у склопу Удружења и помогне бескућницима Субашић каже да је дошао јер је осјетио на властитом примјеру како је тешко бити без ичега и на улици.

“У наредном периоду имамо у плану да, ако успијемо добити све дозволе и папире, уредимо и собе с креветима како би бескућници некад могли и преспавати овдје, посебно зими, када је вани јако хладно и питање је како се тада сналазе на улици”, каже Субашић.

Један бескућник којег смо затекли у “Мозаику пријатељства” казао нам је да је скоро сваки дан у овом удружењу, гдје долази због топлог оброка и дружења.

“Ово је веома значајно за нас јер смо добили мјесто гдје можемо да се дружимо, попијемо кафу и прочитамо нешто, а најбитније од свега је да смо прихваћени”, казао је овај бескућник.

Једина прихватна станица за бескућнике и кориснике који су у стању социјалне потребе у граду је у склопу ЈУ Геронтолошки центар, чији је капацитет осам мјеста.

 

“Зими је већи број смјештених због ниских температура, те је тада попуњеност прихватне станице далеко већа и сматрамо да је потребно да постоји још неко прихватилиште”, рекли су у Геронтолошком центру.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана