У Бањалуци откривена спомен-биста професору Предрагу Гуги Лазаревићу

GS
У Бањалуци откривена спомен-биста професору Предрагу Гуги Лазаревићу

БАЊАЛУКА - На платоу испред Народног позоришта Републике Српске данас је откривена спомен-биста професору Предрагу Гуги Лазаревићу.

Иницијативу за постављање спомен - бисте професору Лазаревићу покренуо је, почетком ове године, одборник у Скупштини града Бањалуке, Драган Милановић.

- Инцијатива је покренута током разговора у Банском двору на мјесту гдје је професор Лазаревић и његова породица сачувала једну велику збирку експоната. Тада смо договарали и мјесто гдје би биста требало да се налази. То је ова установа културе којом је он руководио једно вријеме - рекао је Милановић.

Бисту је урадио вајар Стеван Чегар. Она је годинама била у кући породице Лазаревић а онда је урађен одливак у Смедереву који је сада постављен на платоу испред Народног позоришта.

- У име Бањалуке и своје лично име хвала породици Лазаревић, хвала што вијековима красе наш град - поручио је градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић.

Професор Лазаревић није био познат само Бањалуци него и у цијелом региону, каже Душко Певуља, професор Филозофског факултета Универзитета у Бањалуци.

- Лазаревић је био један од оних људи који су обиљежили другу половину 20. вијека у Бањалуци - изјавио је Певуља.

Професор Лазаревић оставио је неизбрисив траг у књижевности и култури града Бањалуке.

Рођен је 28. маја 1929. године у Бањалуци, а у родном граду се и упокојио 23. септембра 2014. године.

Био је професор, историчар и теоретичар књижевности, књижевни, ликовни и позоришни критичар.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана