У Бањалуци од понедјељка отворена само четири вртића

Александар Стојановић
У Бањалуци од понедјељка отворена само четири вртића

Градски вртићи од понедјељка неће радити, осим четири објекта у којима ће бити смјештено 100 малишана, саопштио је у петак градоначелник Игор Радојичић.

- Родитељи малишана, њих око стотињак, изјаснили су се да у понедјељак не могу да организују чување дјеце, па је одлучено да се организује њихов прихват. Приватни вртићи би требало да слиједе ово упутство и да се изјасне да ли је потребно да организују прихват појединих малишана - казао је Радојичић.

 Директорица Центра за предшколско васпитање Јелена Куртиновић рекла је да је у петак ујутро био примјетан драстично мањи број дјеце у вртићима.

- Према информацијама из свих вртића, обавијештени смо да је у вртићима под нашом надлежношћу примјетан знатно мањи број дјеце. Родитељи су послушали савјете које су упутили надлежни, а и Центар ће се понашати у складу са свим мјерама које донесу Штаб за ванредне ситуације и Градска управа - казала је Куртиновићева.

Као једна од мјера превенције, Одјељење за саобраћај и путеве донијело је одлуку да сви аутобуси у систему јавног превоза морају бити дезинфиковани, те да тај посао обавља саобраћајна инспекција. Наређено је редуковање броја линија.

- Екипе су, одмах након одлука Штаба и у складу са договором на нивоу нашег одјељења, изашле на терен и почеле са дезинфекцијом свих аутобуса. Свјесни смо да се велики број грађана окупља у аутобусима, па ће се ове мјере спроводити и у наредном периоду - казали су из одјељења.

У оквиру појачаних мјера јавне хигијене Градска цивилна заштита је преко Ватрогасне бригаде и Тима за хитне и превентивне интервенције почела са додатним прањем главних градских саобраћајница.

- Ову активност спроводимо с циљем појачане хигијене свих јавних површина у граду, на шта ћемо успјешно одговорити захваљујући доброј и планској набавци адекватне опреме - казао је шеф Одсјека за послове цивилне заштите и Професионалне територијалне ватрогасне јединице Младен Ћућун.

Форум за безбједност

На састанку предсједника Форума за безбједност града Радислава Јовичића са члановима радних тијела расправљано је о актуелној епидемиолошкој ситуацији у вези са вирусом корона. Из Форума су позвали грађане на поштовање одлука Штаба за ванредне ситуације, како би се избјегло ескалирање комплексне ситуације.

- Поред мјеста дефинисаних мјерама Штаба, савјетујемо грађане да и на вјерске обреде, попут сахрана, иду само ако је то нужно, те да посљедњим испраћајима присуствују само чланови најуже породице - апеловали су из Форума.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана