У Бањалуци нема новообољелих од вируса корона, 127 особа под надзором

Срна
У Бањалуци нема новообољелих од вируса корона, 127 особа под надзором

Бањалука - Епидемиолошка ситуација у Бањалуци се није погоршавала у протекла 24 часа, те нема новообољелих од вируса корона, рекао је вечерас градоначелник Бањалуке Игор Радојичић након сједнице градског Штаба за ванредне ситуације.


Радојичић је навео да у Бањалуци и даље има два лица заражена вирусом корона, те да су они пуштени на кућно лијечење, након што је установљено да је њихово здравствено стање стабилно.

"Дом здравља функционише у пуном капацитету и пружа примарну здравствену заштиту свим обољелим", рекао је Радојичић новинарима.

Он је навео да је Штаб информисан о мјерама Владе Републике Српске које су данас донесене поводом превентиве од ширења вируса корона, те да ће Градска управа, јавне установе и предузећа спроводити ове мјере у складу са надлежностима.

"Ово су превентивне мјере јер су процјене да су наредне двије до три седмице критичне за локално ширење овог вируса", рекао је Радојичић.

Он је навео да су те мјере да од сутра до 30. марта неће радити основне и средње школе, као и факултети, док ће вртићи радити нормално, уз појачан надзор.

"Забрањена су сва јавна окупљања, те се отказују концерти, школска такмичења, приредбе, манифестације, изложбе и слично", рекао је Радојичић.

Он је напоменуо да спортска такмичења нису забрањена, али да ће се одржавати без присуства публике.

Директор Дома здравља Бањалука Невена Тодоровић рекла је да су из ове здравствене установе у протекла 24 часа два пацијента под сумњом на вирус корона транспортована на Универзитетски клинички центар Српске.

"Тренутно је под здравственим надзором на територији Бањалуке 127 пацијената, док је за 54 пацијента истекао период надзора", рекла је Тодоровићева.

Она је додала да се у кућној изолацији налази 50 лица, а у протекла 24 часа у Дому здравља Бањалука прегледана су 63 пацијента са симтомима сличним грипу и 471 пацијент са акутним респираторним тегобама.

"Обуставићемо све годишње одморе здравствених радника, те ћемо сво друго особље дати на располагање службама са великим приливом пацијената, а то су Служба породичне медицине, педијатрија и Служба хитне помоћи и Хигијенско-епидемиолошка служба", рекла је Тодоровићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана