У Бањалуци изложене рукотворине с мотивима Змијањског веза

Анадолија
У Бањалуци изложене рукотворине с мотивима Змијањског веза

БАЊАЛУКА - Поводом 56. Кочићевог збора, у холу бањалучке Градске управе постављена је изложба различитих рукотворина с мотивима Змијањског веза.

.Инспирисане очувањем традиције, чланице Удружења креативаца "Драганасгарден" украсиле су мотивима Змијањског веза одјевне предмете, накит, украсне предмете за дом, медењаке и колаче.

"Велика нам је част што је наше Удружење добило прилику да изложи своје радове у Градској управи. Наше везиље Љиљана Праштало, Татјана Стојић, Данијела Митрашиновић, Весна Јовичић, Сњежана Лончар и Сања Бајић улажу свакодневни труд да плавим нитима на бијелом платну очувају традицију Змијањског веза", изјавила је Драгана Прањић, предсједница Удружења "Драганасгарден".

Како наводе из Градске управе Бањалуке Сања Бајић, везиља и ауторка колекције накита "Трагови", успјела је да кроз савршен спој традиционалног и модерног, изради прекрасне модне додатке.

Изложени су и јастуци на којима је сликарка Сања Урошевић осликала мотиве Змијањског веза, као и медењаци и колачи које је израдила Сенка Томић с истим мотивом. Осим у холу Градске управе, чланице овог удружења, своје рукотворине изложиће на сајму у Парку "Петар Кочић" те на Кочићевом огњишту.

Змијањски вез први је елемент из БиХ који је крајем 2014. године уписан на УНЕСЦО-ву листу нематеријалног културног наслијеђа човјечанства. Отварање 56. Кочићевог збора предвиђено је за вечерас у 20 часова у Парку "Петар Кочић" у Бањалуци, а ова манифестација ће трајати до 29. августа.

Када је у питању програм предвиђена је промоција до сада непознате Кочићеве приповијетке "Ђе је мама?" приређивача Зорана Пејашиновића у издању Народне и универзитетске библиотеке Републике Српске, радионица веза за дјецу и одрасле с везиљом Сањом Бајић, вечери сатире и драме, додјеле награда "Змијањче" и "Кочићеве награде".

Предвиђен је и посебан културно-умјетнички програм на Кочићевом огњишту у Стричићима. У овом селу сљедећег викенда биће организоване борбе бикова, као и надметања у народним играма и вјештинама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана