У Бањалуци 7.000 туриста више него лани

Александар Стојановић
У Бањалуци 7.000 туриста више него лани

Бањалука - У првих шест мјесеци ове године град је посјетило 33.000 туриста, што је за око 7.000 више него у истом периоду лани. Ово је јасан показатељ да Бањалука постаје омиљена дестинација све већег броја туриста.

Рекли су то у Туристичкој организацији града (ТОБЛ) и додали да је крајишка љепотица, у оквиру свјетске туристичке статистике, остварила четири процента већи број долазака и ноћења у односу на прошлу годину. Међутим, како поручују из ТОБЛ-а, ту не желе да се зауставе и у плану је стално обогаћивање понуде како би се раст континуирано настављао.

- Стратегија развоја од 2013. до 2020. дефинисала је авантуристички туризам и манифестације као кључне типове туризма који у најкраћем периоду могу дати најбоље резултате. Потребно је и даље радити на њиховом развоју, што се и чини. Такође, треба да буде побољшан јавни превоз до појединих туристичких локација, као што су Рафтинг центар Карановац, Крупа на Врбасу, а посебан акценат ставићемо на већи избор сувенира - рекли су у ТОБЛ-у.

Додају да ће радити и на додатном подизању квалитета услуга, што треба да буде један од приоритета развоја града као туристичке дестинације.

Поред многобројних манифестација које су покренуте у претходном периоду, као што су “Зимска чаролија”, “Зимзоград”, “Прољеће у Бањалуци”, посебна пажња у будућности биће посвећена подручју Мањаче и уређењу тог простора као будућег “туристичко-рекреативног центра града”.

- Ауто и извиђачки камп, спортски центар, органска тржница, па чак и насеље градова-пријатеља, све је то планирано да се гради у завичају писца Петра Кочића. Желимо сада да га уредимо као квалитетно излетиште са мноштвом садржаја и понудимо Бањалучанима и другим посјетиоцима, све са намјером да ова локација у наредном периоду постане једна од најљепших дестинација у окружењу - навели су у ТОБЛ-у.

Смјештај

И поред много урађених ствари у претходном периоду, велики проблем је мањак смјештајних капацитета.

- То је посебно видљиво за вријеме великих догађаја. Граду је потребан луксузни хотел високе категорије који би имао и конгресну салу, као и хотел великог капацитета и нижих цијена за потребе великих догађаја и екскурзија. Поред тога, потребно је регистровати и приватне смјештаје, гдје, према процјенама, имао око 1.000 кревета, те направити и ауто-камп свјетских стандарда - закључују из ТОБЛ-а.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана