У априлу отварање обновљеног Кастела

Игор Пилиповић
У априлу отварање обновљеног Кастела

Бањалука - Отварање реновираних дијелова Кастела биће у првој или другој седмици априла. Рекао је то за "Глас Српске" представник мисије Европске уније, која је финансирала овај пројекат Владимир Пандуревић.

У току су завршни радови на другој цјелини, који су почели у мају прошле године. Тренутно је у току реконструкција љетне позорнице.

- Радови су при крају, урађене су куле око љетне сцене, сви бастиони… комплетна цјелина два. Радови ће бити завршени до краја уговором предвиђеног рока, а то је 11. март - казао је Пандуревић.

Реконструкција Кастела подијељена је у девет цјелина. Европска унија финансирала је са 3,5 милиона евра другу и девету цјелину.

Етапа која је обухватила обнову камене куће, куле пет те једног дијела бедема и капије преко пута Градске тржнице, завршена је 2014. године. У реконструкцију камене куће, која је рађена у смислу изложбеног простора, утрошен је милион евра.

- У девету цјелину уложено је 2,5 милиона евра. Све што је уговором договорено са извођачима и што се могло урадити, урађено је - рекао је Пандуревић.

У Градској управи кажу да још траже донаторе за реконструкцију дијела тврђаве Кастел, који није обухваћен пројектом који финансира Европска унија. Ријеч је о казамату и артиљеријској касарни, који се налазе непосредно уз Градски мост.

Прошле године уложено је 160.000 КМ за увођење централног вреловода у тврђаву Кастел, а ти радови почетком године су приведени крају.

У плановима града је да Кастел буде јединствен културни простор и главно мјесто свих дешавања.

Бањалучани и остали посјетиоци одушевљени су обновљеним дијелом тврђаве Кастел те с нестрпљењем чекају његово отварање.

- Драго ми је да је Кастел обновљен и да није више у лошем стању, као што је био, јер то је симбол града - рекао је становник Центра Синиша Новић.

Име

У повељи из 1525. године стоји да се тврђава коју су основали Римљани звала Castel nostro Bagna Luca, па се претпоставља да је Бањалука добила име по тврђави Кастел. Добром културно-историјског насљеђа прве категорије тврђава Кастел проглашена је 1950. године, а 2002. године уврштена је на листу угрожених споменика БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана