У амфитеатру манастира Гомионица одржана пројекција филма „Свједок“ Дениса Бојића

ГС
У амфитеатру манастира Гомионица одржана пројекција филма „Свједок“ Дениса Бојића

БАЊАЛУКА - Пројекција филма „Свједок“ режисера Дениса Бојића, рађеног у продукцији Радио телевизије Републике Српске одржана је у новоизграђеном амфитеатру у манастиру Гомионица.

"Свједок"  је епска прича о страдању српског народа крајем 20. вијека и раду проф. др Зорана Станковића.

Филм "Свједок" првобитно је замишљен и базиран на документацији и свједочанствима специјалисте судске медицине из Београда проф. др Зорана Станковића која се тичу страдања српског народа током ратних дешавања деведесетих година на простору земаља бивше Југославије.

Нажалост, проф. др Зоран Станковић је преминуо непосредно пред почетак снимања филма.

Након његове смрти филм мијења своју форму, али не и суштину. Огољену и сурову истину о страдању Срба приказану кроз ратни пут и историјски портрет проф. др Станковића.

По ријечима режисера, овај филм представља својеврсну колективну исповијест српског народа о његовом страдању, те истовремено причу о човјеку који се игром судбине нашао у вихору ратних дешавања, човјеку који је радећи часно свој посао, на себе и кроз себе преузео свједочанство о ужасима рата.

Радећи на више од 50 масовних гробница широм бивше земље и обдукцију више од 7.500 страдалих жртава, проф. др Зоран Станковић једина је особа која је на овакав начин свједочила о размјерама страдања српског народа.

Уз бројне суграђане, пројекцији у Гомионици присуствовао је и градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић који је поручио да не смијемо дозволити да сјећања блиједе, јер ако заборављамо историју, заборављамо и себе.

-Управо због тога наш редитељ Денис Бојић и Фондација „Визуелни архив српског страдања“ путем филма чувају од заборава сјећања и нашу историју. Денис је херој нашег времена, а његови филмови, „Дјеца“, „Лица лафоре“ и данас филм “Свједок”, представљају прави национални интерес. Ови филмови нису само приче о појединцима, већ приче о нама и нашем народу. Како каже наш Денис, филм “Свједок”, који смо вечерас гледали, је искрен покушај да се спасу остаци једног времена и трагедије једног народа. Зато је важно да што више људи види ове филмове и свједочења – казао је градоначелник.

Овом приликом изразио је и задовољство тиме што је амфитеатар био пун, било да славимо садашњост или одајемо почаст прошлости.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана