Тврђава Кастел богатија за 50 нових клупа

Г.С.
Foto: Александар Чавић

БАЊАЛУКА - Тврђава Кастел богатија је за 50 нових клупа, на којима суграђани могу да одморе, али и да уживају у погледу на ријеку Врбас.

Ова комунална опрема постављена је у оквиру пројекта „Унапређење прекограничне туристичке понуде на тврђавама – Fortitude", који је финансиран кроз програм Интерег ИПА Хрватска-Босна и Херцеговина-Црна Гора.

Осим клупа, у оквиру овог пројекта на Кастелу је постављено 12 информативних табли, тј. двије улазне које дају опште информације и мапу тврђаве и 10 информативних, које описују локације (Јупитеров жртвеник, Римски саркофаг, Римски миљоказ, Римска базилика, бомбардовање Кастела, Бањалучки бој, подземље Кастела, артиљеријска касарна, бунар, казамат).

У кули број 5, на тврђави је уређен и опремљен Центар за посјетиоце, а до краја септембра простор Кастела добиће још 60 корпи за отпатке и 15 жардињера за цвијеће.

Све ове активности су дио рада и бриге о тврђави градске администрације, која је опредијељена да се Кастелом бави системски.

-При крају је израда елабората оправданости да се Кастел издвоји као независна јавна установа. Преговарамо са потенцијалним инвеститорима за реконструкцију артиљеријске касарне, уређујемо парковске површине на тврђави и око ње. Такође, како бисмо дали додатни значај тврђави, ове године смо велики број догађаја фокусирали управо на локације на Кастелу и поред тврђаве уз Врбас – казала је савјетница градоначелника за друштвене дјелатности Милада Шукало.

Када је ријеч о пројекту „Fortitude", подсјећамо да је почео 1. марта 2020. године, а завршио 31. августа 2022. године. У оквиру тог пројекта лансиарана је заједничка културно-туристичка манифестација „Ноћ тврђава", која се одржала истовремено на свим тврђавама, манифестацији којој се прикључило преко 60 тврђава у БиХ, Хрватској и Црној Гори. Потписан је споразум је наставку одржавања манифестације сваке године са партнерима и представницима међународних организација из EFFORTS (European Federation of Fortified Sites) и Форте Цултура, који ће манифестацију укључити у догађај Europan Fortess Summer. Завршна конференција пројекта под називом „Утврђено насљеђе као генератор туризма" је одражана у Бањалуци у јуну 2022. године, на којој је присуствовало 60 учесника из БиХ, Хрватске, Црне Горе, Белгије и Холандије.  Носилац пројекта је ЈУ Тврђава културе Шибеник, а партнери на пројекту су Град Бања Лука, Град Карловац и Општина Бар.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана