Туристима чудни пуни кафићи и сређене жене

Јасмина Перишић
Туристима чудни пуни кафићи и сређене жене

Бањалука - Зашто код вас многи носе одјећу црне боје? Због чега су све дјевојке и жене сређене као за модну писту? Како су кафане читав дан пуне? То су само нека од питања страних туриста која постављају туристичким водичима.

Туристички водич Ана Шешум истиче да страни гости запазе оно што грађани и не примјећују.

- Дефинитивно Бањалука никога не оставља равнодушним и упркос разним питањима и погледима, сви из наше крајишке љепотице понесу позитивне утиске. То је и најважније јер позитивном причом привлаче друге госте а и пожеле да се једног дана врате - прича Шешум.

Додаје да је туристи својим запажањима често знају "оставити без текста".

- Посао водича захтијева широки спектар знања али и домишљатости. Мораш имати одговоре на најкомплекснија питања - додаје Шешум.

Каже да је Бањалука привлачна и да су Словенци најбројнији али и да није занемарив број туриста из земаља са простора бивше Југославије.

- Ми смо им близу а одговарају им и наше цијене. Јако им се допада наша храна али и ноћни провод, а многима је у култури да ангажују водича и чују нешто занимљиво о мјесту у којем се налазе. Изненади ме да појединци у 21. вијеку и ери интернета још мисле да ће код нас затећи полицијски час и разорене улице, град без струје и воде. Тако ми је један Аустралијанац рекао да су му пријатељи савјетовали да за сваки случај са собом понесе нешто од наоружања - рекла је Шешум.

Додала је да "сити брејк" тура подразумијева обилазак града али и вјерских и културних објеката.

- Фасцинантно им је што је код нас све то заступљено, али и што могу да уђу у све вјерске објекте бесплатно. Јефтин им је и улаз у музеј РС који кошта само једну КМ, а допадају им се и наше поставке. Мене ипак зачуђује кад многи од њих питају да ли је то џамија а при том смо у обиласку Храма Христа Спаситеља и свуда около су крстови - казала је Шешум.

Руси су нам према њеним ријечима најблискији народ и највише се уклапају у наш менталитет.

- Морам да похвалим старије странце. Док се млади често жале на умор и често траже паузе, они су пуни енергије и знатижеље. Тако су ме рецимо гости у позним годинама из Естоније који су без изузетка били обучени у пастелне боје питали зашто ми углавном носимо црну гардеробу. Интересује их и просјечна старост нашег становништва. Италијани нам замјере што много сједимо у кафићима и ништа не радимо, док Британци и Белгијанци траже да их водим на музику уживо. Свима западне за око да су наше жене сређене као за модне писте, у свако доба дана - завршава Шешум.

Укусна храна и пиће

Ана Шешум истиче да се наше пите, ћевапи, "нектар" пиво, ракија и домаћа вина допадају свима без изузетка, те неријетко пазаре наше производе.

- Многи туристи посјећују пијацу. Тамо највише купују млијечне производе, па поједине агенције у Словенији раде туре које туристе водају само по пијацама у БиХ. Кажу да код нас осјећају прави укус хране, а такође купују и  наше домаће брашно - рекла је Шешум.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана