Туристичке љепоте града недовољно искоришћене

Александра Тодоровић
Туристичке љепоте града недовољно искоришћене

БАЊАЛУКА - Одборници у Скупштини града данас су наставили расправу о извјештајима о пословању градских предузећа и установа за 2020. годину, између осталог Јавне установе Туристичка организација Бањалуке (ТОБЛ), као и о програму и активностима рада ове организације за 2021. годину.

Већина одборника усагласила се да су туристички потенцијали града недовољно искоришћени, са посебним акцентом на Туристичко-рекреативни комплекс "Мањача".

Шеф Клуба одборника СНСД-а Драгослав Топић рекао је да су ресурси на Мањачи недовољно искоришћени.

- Слабо се ради на промоцији туризма на Мањачи, јер је језеро било једно од најпосјећенијих мјеста у периоду пандемије. Постоји много природних љепота које могу привући туристе. Треба да се фокусирамо на туристичке активности као што су обилазак "Бањалучке пиваре", промоција приватних субјеката, као и потенцијале кањона Тијесно, јер може бити интересантан планинарима и пењачким клубовима - казао је Топић.

Директор Центра за развој пољопривреде и села Драшко Илић потврдио је да се ради о озбиљном ресурсу на Мањачи који има све могућности да привуче домаће и стране туристе.

- Зона је перспективна и за туризам и за запошљавање у области привреде. Оно што нуди Туристичко-рекреативни комплекс "Мањача" могуће је додатно уредити. Већ смо направили пројекат за изградњу концертне бине. У плану је изградња разних објеката и уређење саобраћајнице. Морамо искористити природни потенцијал, а са 150.000 КМ направили смо чудо. Сви љубитељи адреналинских спортова не морају да иду у Пулу, јер исте услове имају и на Мањачи - истакао је Илић.

Одборник ПДП-а Иван Бегић казао је да би природне љепоте Мањаче требало да буду приоритет.

- Новац који се улаже у маркетниг и рекламирање понуде на Мањачи није усмјерен на адекватан начин. Недовољна је промоција гастро понуде, а стручни кадар није довољно едукован - нагласио је Бегић.

Директор ТОБЛ-а Ирена Радојевић казала је да је туризам грана привреде која је у 2020. години претрпјела највећи удар.

- Остварили смо 122.000 КМ прихода од поврата боравишне таксе, што је много мање него ранијих година, међутим повећањем боравишне таксе на 2,5 КМ донијели бисмо новац у градску касу - казала је Радојевићева.

Градоначелник Драшко Станивуковић казао је да није задовољан радом ТОБЛ-а, те да су могли остварити боље резултате.

Рекламе

Одборник СНСД-а Маринко Умићевић казао је да се треба обратити пажња на рекламе на јавној уличној расвјети које не служе сврси.

- Рекламе су девастиране, стоје ту више од 15 година, рекламирају нека предузећа која више и не постоје. Треба да буду поскидана или адекватно искоришћена. Ово је начин на који град може додатно профитирати и његово уређене било би погодно за рекламирање приватних субјеката и за развој туризма - казао је Умићевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана