Труло дрвеће пријетња за пролазнике

Невена Бунић
Труло дрвеће пријетња за пролазнике

Бањалука - Огромно стабло кестена, које је у недјељу пало на улицу у насељу Нова варош, јуче је уклоњено, али опасност за пролазнике представља друго дрвеће са трулим коријеном.

Иако је ријеч о веома прометној улици Јована Дучића, на срећу трагедија је избјегнута, а у Одјељењу за комуналне послове истичу да највјероватније узрок пада стабла трулеж коријења. Пад дрвета успаничио је грађане, посебно оне чији малишани свакодневно пролазе овом алејом идући у школу.

- Срећом да у том тренутку није било пролазника и да је био нерадни дан, јер су у близини смјештени стамбени и угоститељски објекти, али и тржни центар. Стручњаци хитно треба да испитају у каквом су стању остала стабла и да се опасна посијеку - рекла је Марија Р. која живи у овој улици.

Међутим, према Студији анализе здравственог стања, коју су урадили предузећа "Шума план" и Институт за грађевинарство 2016. године, у 13 улица на подручју града, највећи број дрвећа у улици Јована Дучића спада у категорију потпуно здравих стабала и стабала са мањим оштећењима. Према овој студији, 11,8 процената дрвореда није добило позитивну оцјену, њих 7,6 оцијењено је као лоше, а 4,2 као врло лоше.

- Општа оцјена стања дрвореда је добра. Њих 88,7 одсто спада у дрвећа у здравом стању. Остала стабла, њих 7,6 одсто је оцијењено као лоше, док је 4,2 одсто у категорији врло лоших и стабала у одумирању. Генерално гледано, у лошу и веома лошу категорију су сврстани стабла кестена и негундовца - рекли су у Одјељењу.

Истичу да је старосна структура дрвећа у овој улици веома добра и да у потпуности задовољава санитарно-хигијенску и естетску функцију.

- Процијењена просјечна старост стабала је 40 година. У овој структури највећи број дрвећа 47,32 одсто је у категорији младих, односно до 20 година старо, док је 23,28 одсто у категорији зрелих или презрелих. Дрворед је подмлађен, међутим, проблем је присуство одређеног броја монументалих стабала кестена која су достигла свој физиолошки максимум - казали су у Одјељењу.

Објаснили су да су дрвореди најосјетљивија и најугроженија категорија јавног зеленила и да старост дрвета не одређује и здравствено стање стабла.

- Свако дрво је посебно и има свој здравствени картон, као и човјек. Међу младим дрвећем може бити стабло које ће имати животни вијек двије године, док међу старима може бити и оних који ће бити у добром стању наредних 20 година - појаснили су у Одјељењу за комуналне послове.

Стручњаци истичу да се стање дрвета утврђује на основу густине која се мјери сензорима.

Оцјена

Стабло које је пало јуче у Студији анализе је добило оцјену виталности четири те да не представља без опасност.

- Студијом је сугерисано да стабло буде задржано у дрвореду такво какво јесте дакле, да се не орезује - навели су у Одјељењу за комуналне послове.

У току је реализација друге фазе Студије анализе здравственог стања дрвореда.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана