Тротинете “паркирају” у локве и канале

Катарина Шапоња
Тротинете “паркирају” у локве и канале

Несавјесни грађани електричне тротинете остављају гдје стигну па их тако пролазници неријетко могу видјети насред улице, испред туђих капија, улаза у зграде, али и у локвама или каналима.

Тако су мјештани Лоркиног насеља недавно остали у невјерици када су у локви на дјечијем игралишту угледали, ни мање ни више, него електрични тротинет.

- На игралиште које је било поплављено послије кише неко је бацио тротинет у пјешчаник, који је био препун воде. Комшије су биле згрожене, јер вандалима је најважније да униште градску имовину, не размишљајући да због тога могу испаштати дјеца - рекла је пензионерка Марија Тепић.

Дешавало се да грађани уоче тротинете и у каналу, на зеленим површинама, на тротоару, а неколико пута чак и у Врбасу. 

Ипак већина корисника се према овим уређајима опходи у складу са правилима те им служе као брзо и једноставно превозно средство, поготово када су велике гужве у граду.

Менаџер операција компаније “Бин Бин” у Бањалуци Александар Кнежић казао је да граду тренутно изнајмљује 400 електричних тротинета те да не постоји ниједан који је трајно уништен.

- Тротинете које корисници оштете, било то намјерно или случајно, наш сервис поправи - истакао је Кнежић.

Он је додао да је забиљежено неколико случајева бацања овог возила у Врбас.

- То обично дјеца баце у воду, а са несавјесним појединцима смо одржали разговор те од тада немамо више проблема ове врсте - појаснио је Кнежић и додао није забиљежен ниједан случај крађе ових електричних уређаја.

Према његовим ријечима, број корисника је у посљедње вријеме повећан, а уназад два мјесеца има око 16.000 активних корисника.

- Првих пар дана од креирања апликације за коришћење електричног тротинета, у априлу прошле године, имали смо 3.500 корисника, а за годину дана 286.500 вожњи укупно - навео је Кнежић.

Како каже, апликација је преузета 30.500 пута од стране корисника “ајфон” уређаја, а 118.000 пута путем “андроид” уређаја.

- Такође посједујемо и 150 електричних бицикала, од којих је тренутно 100 на улицама града, јер је у току сервисирање - навео је он и додао да се за покретање ових возила користи апликација “ГО Схаринг”.

Подсјећамо Градска управа је у априлу прошле године увела електричне тротинете за изнајмљивање, који су постављени на 13 локација у граду.

Плаћање

Према ријечима Александра Кнежића да би користили електричне тротинете суграђани и сви посјетиоци града потребно је да путем постојећих платформи “Play Store" и “APP Store” инсталирају апликацију “BinBin” те скенирају QR код. 

- У апликацији се налази опција за плаћање, које се врши путем картице. Такође унутар апликације налази се мапа која показује на којим локацијама можете изнајмити тротинете, али и гдје их можете паркирати - појаснио је Кнежић.

На киосцима “Лафка” моћи ће се купити и допуна “BinCards”, помоћу које се може допунити кредит на апликацији, а минут вожње се наплаћује 30 фенинга.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана