Трошкови таксиста расту, зараде нема

Славка Ћупина
Трошкови таксиста расту, зараде нема

БАЊАЛУКА - Поскупљење горива и осталих животних намирница довело је до смањења посла бањалучким таксистима. Иако се цијене нису знатно промијениле, пад посла се и те како осјети, казују у такси удружењима.

Љетни период је нешто бољи, јер су тропске врућине приморале грађане да чешће користе услуге таксиста.

Предсједник Удружења “Мобил такси” Милован Тришић за “Глас Српске” рекао је да због других поскупљења, грађани мање издвајају за нешто што им није баш неопходно, па тако и такси.

- Још увијек има туриста и Бањалучана који су дошли из иностранства, тако да није практично пао посао, али то очекујемо на јесен. Пензионери су они који нас највише позивају, јер су углавном немоћни да аутобусом иду доктору - казао је Тришић.

Истакао је да је поскупљење горива доста смањило њихову зараду.

- Издвајања за гориво су неупоредиво већа у односу на претходни период, самим тим и зарада је мања. Поправка аутомобила је поскупјела, када урачунамо трошкове горива и одржавања возила, на крају дана је слаба рачуница - рекао је Тришић.

Предсједник Удружења “Бањалучки такси” Драган Пуришић каже да не могу више дизати цијене јер је неисплативо. Он сматра да мало који град у окружењу има уређену такси службу као Бањалука.

- Наши људи се возе таксијем, живимо од њих. То што странци дођу мало љети, то је ништа, јер имамо трошкове сваки дан. Путници су свјесни поскупљења горива, тако да се не жале много на цијене - истакао је Пуришић.

Бањалучки таксиста Синиша Петковић се пожалио да је посла мало, а да трошкови само расту.

- Трошкови сваки дан све већи, а цијене се не мијењају. Некада сам знао зашто радим, а данас слаба корист. Зна се десити да ми сатима нико не сједне у ауто, а и те вожње које имам су углавном оне кратке, што се скоро па и не исплате - прича Петковић.

Удар

Бањалучанка Дајана Вукић се пожалила да је поскупљење таксија било нови удар на џеп и да га је и те како осјетила.

- Често сам због посла приморана да користим такси и свако ново поскупљење ствара и нови проблем. Цијене само расту, а потребе остају исте, као и плате. Послодавац ми не даје новац за превоз, тако да су трошкови превоза огромни - пожалила се Вукићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана