Трошкови коче промјену назива бањалучких улица по именима бораца ВРС

Александар Стојановић
Трошкови коче промјену назива бањалучких улица по именима бораца ВРС

Бањалука - Иницијатива Градског одбора Уједињене Српске да једна улица у граду понесе име недавно преминулог доктора Миодрага Лазића недавно је упућена Градској управи, а на списку за улицу са својим именом у Бањалуци чека још неколико великана попут генерала ВРС Момира Талића, Манојла Миловановића и Новице Симића.

Да ли ће одређена личност добити улицу, зависи од много чинилаца, од значаја његових заслуга, па до практичних и економских разлога.

- Пракса је да предност имају нове, још безимене улице у граду, јер измјене постојећих назива имају за посљедицу трошкове. Становници у том случају морају промијенити лична документа или направити анексе постојећих уговора. Град, поред тога, мора извршити и нову нумеризацију, што је такође трошак - казали су из Одјељења за комуналне послове.

Како су истакли, о иницијативама одлучује Комисија за припрему приједлога назива насеља, тргова и улица која, ако су испуњени сви услови, ту иницијативу даље просљеђује Скупштини града.

- Иако некада дјелује да је тај посао једноставан и постоји интересовање јавности, неопходно је студиозно размотрити приједлоге и све околности узети у обзир - казали су из одјељења.

Предсједник ГО Уједињене Српске Милан Петковић за “Глас Српске” казао је да у захтјеву нису тражили конкретну улицу која ће бити названа по доктору Лазићу, али да се надају да ће улица бити достојна таквог хуманисте.

- Радом, дјелом и хуманошћу др Лазић је заслужио да му се највећи град у Српској одужи на такав начин. Он је јунак нашег доба којег не смијемо никад заборавити - казао је Петковић.

Предсједник Предсједништва Борачке организације Републике Српске Горан Рогић каже да је градска Борачка организација у више наврата предавала иницијативе да бањалучке улице добију називе по истакнутим личностима из претходног Одбрамбено-отаџбинског рата.

- Неке иницијативе су усвојене, а најчешће су улицу добијали припадници ВРС у својим насељима или у новим улицама. Покренули смо иницијативу да Тузланска улица на Старчевици понесе име генерала ВРС Новице Симића. Како је ријеч о великој улици, трошкови промјене имена били би велики, па је понуђено алтернативно рјешење, једна мања улица, којом нисмо били задовољни - истакао је Рогић. Додао је да је БОРС раније предлагао да и генерали Момир Талић и Манојло Миловановић добију већу улицу, али да су, за сада, ти приједлози, још на чекању.

Нова Варош

У Новој вароши је освануо мурал у част недавно преминулог Миодрага Лазића, љекара нишког Клиничког центра, који је спасио небројано много живота током рата деведесетих година прошлог вијека. Бањалука се тако придружила бројним градовима Србије и Српске у којима је одата почаст ратном хирургу. Мурал приказује докторов лик, грб Војске Републике Српске, а на тробојци је исписано “Др Миодраг Лазић српски херој”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана