Трновит пут до усвојења дјетета

Катарина Шапоња
Трновит пут до усвојења дјетета

БАЊАЛУКА - Породични дом пун топлине и љубави недостижна је жеља многих малишана који одрастају без родитељског старања. Нажалост, ниједно дијете није усвојено од почетка ове године, што додатно потврђује компликованост ове процедуре.

Они који би свим срцем жељели овој дјеци да надокнаде бар дио мајчинске и очинске љубави, најчешће очекује дуготрајна борба и низ препрека, због чега је све мање захтјева за усвајање. 

То потврђују и подаци Центра за социјални рад према којима је до августа ове године поднесено укупно девет захтјева за усвојење.

- За прошлу годину тај број је износио 27, док је у претпрошлој години било 30 захтјева - истакли су из Центра за социјални рад. 

Додали су да су прошле године усвојена два дјетета, док подаци за претпрошлу годину говоре да је само једно дијете добило нову породицу.

Како кажу, особа која жели да усвоји дијете подноси захтјев Органу старатељства, а он на основу приложених доказа утврђује да ли су испуњени услови за заснивање усвојења прописани законом.

- Усвојилац мора бити држављанин Републике Српске, али може бити и страни држављанин уколико за то постоје оправдани разлози - рекли су из Центра.

Према њиховим ријечима, процес зависи од више фактора и не може се тачно прецизирати колико ће трајати.

- Може се усвојити дијете које нема живе родитеље, чији родитељи нису познати или је непознато њихово боравиште најмање годину дана и чији су родитељи пристали да њихово дијете буде усвојено - појаснили су из ове установе.

Додају како постоји непотпуно и потпуно усвојење. Непотпуно подразумијева да се може усвојити малољетно дијете, али се не може усвојити малољетник који је стекао потпуну пословну способност у складу са одредбама закона.

- За заснивање непотпуног усвојења није потребан пристанак родитеља дјетета коме је одузето родитељско право и коме је одузета пословна способност - рекли су из центра и додали како дијете могу непотпуно усвојити брачни супружници заједнички, један брачни супружник уз пристанак другог, као и маћеха или очух дјетета које се усваја. 

С друге стране истичу, како се потпуно може усвојити само дијете узраста до десет година старости, које нема живе родитеље или су му родитељи непознати, односно који су дијете напустили, а више од једне године не зна им се мјесто боравка. 

- Потпуним усвојењем престају сва права и дужности између усвојеника и његових крвних сродника, осим када дијете усвоји маћеха или очух, односно ванбрачни партнер родитеља дјетета које се усваја - навели су из Центра за социјални рад.

ПРОЦЕДУРЕ

Директорица Центра за социјални рад Ирена Јолџић, раније је истакла како је разлог због чега овај процес дуго траје јесте то што дијете не може бити дато на усвајање док год сагласност за то не потпише биолошки родитељ. 

- То је оно што све нас кочи, док у Дому за незбринуту дјецу имамо малишане који ту буду од треће године до завршетка школовања, јер њихови родитељи из неког разлога не желе да дају сагласност за усвојење, а оно је немогуће без њиховог потписа - објаснила је Јолџићева, додајући да је то потребно мијењати јер родитељи некад из ината неће да потпишу сагласност за усвајање и кажу: “Баш ме брига, нека буде у дому, али не дам да га усвоје”, уз низ права на која се позивају. 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана