Тркачи стижу на плато Мањаче

Катарина Шапоња
Тркачи стижу на плато Мањаче

Љубитељи природних љепота, спорта и традиције имаће прилику да се придруже петом Змијањском маратону, који ће у недјељу, 8. септембра на планинском платоу Мањаче организовати Атлетски клуб “Алфа траил”.

Град Бањалука подржава овај догађај, а како наводе циљ им је да прерасте у велики фестивал који ће окупљати све генерације и славити љепоту нашег краја.

Градски менаџер Бојан Кресојевић казао је да град подржава овај догађај, јер промовише спортски дух, културу и насљеђе нашег народа и града и туристичку активност на Мањачи.

- Ово је изврсна прилика да сви они који живе у Бањалуци и уживају у рекреацији дођу и учествују у овој трци, не само са такмичарским циљем него да уживамо у љепотама Мањаче и активностима које свима нама дају енергију да савладамо све будуће изазове - рекао је Кресојевић.

Како истиче, он ће заједно са градоначелником Драшком Станивуковићем узети учешће и на симболичан начин пружити подршку и организатору, али и да покажу одговорност према онима који живе у овог граду и промовишући квалитетне ствари за живот сваког појединца.

- Овај и други бројни догађаји свакако доприносе да се повећа и број гостију у нашем граду. За првих осам мјесеци имамо раст прихода од боравишне таксе у односу на 2019. годину, период прије короне, за педесет одсто. То су све резултати активности и улагања града на унапређењу туристичке понуде - навео је Кресојевић.

Предсједница Удружења “Kozara Ultra Trail” Невена Стојаковић, истакла је да је овај догађај, који је кроз године постао много више од обичне спортске манифестације, сада симбол заједништва, традиције и љубави према природи.

- Посебно смо поносни што ове године већ имамо преко 150 пријављених тркача и изузетно смо задовољни одзивом. Наш маратон је постао догађај који окупља учеснике из цијеле регије. Традиционално нам долазе тркачи из Србије, Хрватске, Словеније, Републике Српске и Федерације БиХ, што додатно потврђује да Змијањски маратон постаје препознатљив на ширем простору Балкана - рекла је Стојаковићева.

Додаје да ће ове године учесници бити и дјеца из вртића, ученици из бањалучке Гимназије, као и бројне активне породице које ће својим учешћем обогатити овај догађај. Пријаве за Змијањски маратон су отворене до самог дана трке, а цијена стартнине је 50 марака.

Када је ријеч о програму, истичу организатори, окупљање учесника за обје трке предвиђено је 8. септембра од осам до 9.30 часова испред Основне школе “Петар Кочић” у Стричићима, док ће старт маратона бити у десет часова.

Додатне активности

Невена Стојаковић истиче како су поред спорта за најмлађе  учеснике припремили едукативне радионице са посебним изненађењима.

- Ове године, у оквиру маратона, организујемо и Експо сајам, гдје ћемо имати прилику да представимо домаће произвођаче. Њихов допринос је непроцјењив јер желимо подржати мале произвођаче и оживјети нашу локалну привреду - навела је она и позвала све породице, љубитеље природе, младе и компаније да се придруже маратону на Мањачи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана