Тривић: Станивуковић није поднио документацију потребну за изградњу школе

Срна
Тривић: Станивуковић није поднио документацију потребну за изградњу школе

БАЊАЛУКА - Министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић истакла је да градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић још није доставио потребну документацију дефинисану законом за оснивање основне школе у насељу Ада, те додала да не разумије да о тако озбиљној инвестицији он комуницира само преко медија.

Тривићева је навела да изградња школе није приватна ствар и интерес појединца, већ јавно добро за све рађане, те да Станивуковић није у Министарство ниједном упутио позив за састанак о тој теми.

- Разумијемо његово непознавање закона, те га позивамо да се обрати Министарству за сваку врсте стручне помоћи, јер је и јуче рекао у јавности да то закон не регулише, а то је основа у закону - рекла је Тривићева новинарима.

Она је поновила да Министарство у потпуности подржава изградњу основне школе у Ади, али да у складу са законским процедурама мора да има и потребну документацију, како би комисија дала сагласност.

Према њеним ријечима, од претходног градоначелника Бањалуке Игора Радојичића Министарство је прошле године, у јеку короне, добило допис о потреби градње подручне петоразредне школе, али да му је одговорено да се додатно доставе недостајућа документа која по Закону о основном васпитању и образовању, прате иницијативу за изградњу школе.

Она је навела да су ти документи садрже детаљан опис, статус и структуру школе, доказ о обезбијеђености средстава за рад, податке о начину испуњавања прописаних услова за рад школе, те да од тада па до данас од града Бањалука те податке Министарство званично није добило.

Из градске управе Бањалука данас је саопштено да је град Бањалука 6. марта 2020. године упутио иницијативу за оснивање и изградњу подручног одјељења Основне школе „Вук Стефановић Караджић“ на подручју Аде, у којој је анализирана тренутна ситуација и чињенице које су од значаја за покретање ове иницијативе.

-Између осталог, у иницијативи су наведени оправдани разлози за градњу школе, међу којима и тај да се у блиској будућности очекује експанзија градње стамбених објеката управо у дијелу који обухвата подручје нове школе Ада што ће битно утицати на број дјеце која би похађала наставу у новој школи - наводи се у саопштењу.

Из бањалучке градске управе су навели да је на ову иницијативу Министарство просвјете и културе Републике Српске одговорило 6. априла 2020. године, наводећи да због тренутне ситуације изазване вирусом корона нису у могућности да разматрају иницијативу града.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана