Тривић: Слиједити Кочићеве идеје о заштити српског идентитета

Срна
Foto: Срна

БАЊАЛУКА- Министар просвјете и културе Републике српске Наталија Тривић отворила је данас у Бањалуци тродневну манифестацију "Кочићев збор", те поручила да је Петар Кочић књижевник чије идеје о заштити српског националног и културног идентитета треба пратити.

Тривићева је истакла да Кочићево име не смије бити заборављено, јер његова дјела свједоче на који начин треба бранити српски национални идентитет, те сачувати српски језик и ћирилицу.

"Дошло је вријеме да слиједимо Кочићеву мисију, да штитимо наш национални и културни идентитет, језик и писмо, а у томе најважнију улогу има појединац, јер уколико ми као појединци не будемо тако размишљали, бићемо у проблему", рекла је Тривићева новинарима.

Она је подсјетила да је ресорно министарство ове године донијело Закон о заштити српског језика и ћириличног писма, који их штити као нематеријално културно насљеђе.

Градоначелник Бањалука Драшко Станивуковић рекао је да је Кочић један од оних људи који су безвремени, савремени и чије су идеје вјечне и модерне.

"Његове основне идеје су истина, слобода и отаџбина и управо афирмацији тих идеја смо посветили ову тродневну манифестацију", рекао је Станивуковић.

Он је истакао да је Кочић, као човјек најсјајније писане ријечи, симбол и синоним Бањалуке и српског народа.

"Он је својим ријечима најбоље описао нашу прошлост, али и садашњост у којој живимо, зато је важно да га се сјећамо, не само у дане манифестације, него током цијеле године", рекао је Станивуковић.

Марија Трубић из села Чађавица на Мањачи, добитник књижевне награде "Змијањче" за најбољи литерарни рад младог писца за пјесму "Идеш ли роде", рекла је да јој ова награда много значи, те да је пјесму написала из љубави према своме крају, Кочићу и свим прецима.

Она је рекла да су јој инспирација за пјесме родољубиве теме, јер крај у којем живи, а и одакле је Кочић потекао, представља нешто посебно за њу, као и за њене вршњаке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана