Три тима архитеката уређују град 21. вијека

Александар Стојановић
Три тима архитеката уређују град 21. вијека

БАЊАЛУКА - Три тима београдских архитеката равноправни су побједници међународног архитектонског конкурса за изглед будуће пјешачке зоне у градској језгри, на потезу од старе аутобуске станице до зграде “Путева РС”.

Како је објелоданио градоначелник Игор Радојичић, радови ова три тима подијелили су другу награду на конкурсу пошто, по пропозицијама конкурса, може бити само један првонаграђени.

- Комисија је одлучила да коначно рјешење треба да буде компилација најбољих радова и идеја. На конкурс је пристигло 12 радова из цијелог свијета. Додијељена су два неновчана признања тимовима из Србије и Ирске, а откупљен је и рад кинеских архитеката.

Срећни смо што смо овим избором постали субјекти једне велике урбане трансформације и настајања Бањалуке 21. вијека - рекао је Радојичић.

Најавио је и да ће услиједити ревизија регулационог плана централног градског подручја пошто су конкурсом добијена нека нова рјешења која су различита у односу на постојећи регулациони план.

Градски архитекта Иван Рашковић казао је да ће највећу трансформацију доживјети простор старе аутобуске станице који ће од паркинга бити трансформисан у музејски трг.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана