Три школе алтернатива ОШ Бранко Радичевић

Весна Поповић
Три школе алтернатива ОШ Бранко Радичевић

Бањалука - Наставу у пренатрпаној Основној школи "Бранко Радичевић" на Старчевици похађа 1.600 ученика тако да ће родитељима који су на граничним уписним подручјима бити понуђено да дјецу уписују у основне школе "Петар Петровић Његош" и "Доситеј Обрадовић" у Обилићеву те "Станко Ракита" у Врбањи. Тако би дошло до растерећења образовне установе на Старчевици.

Ово је на недавно одржаном састанку представника Градске управе, Министарства просвјете и директора поменуте четири школе представљено као алтернатива за рјешавање дугогодишњег проблема ОШ "Бранко Радичевић". Наиме, наставу у школи на Старчевици похађају дјеца са подручја Аде, Ребровца, Веселог бријега, Понира, Старчевице и Обилићева.

Директор ОШ "Бранко Радичевић" Дарија Мићић је рекла да је за септембар уписано 250 првачића, што је девет одјељења.

- Више не можемо примити ниједног ученика. Усмјеравање родитеља да у неку од околних школа упишу своје дијете је једино рјешење како бисмо ми могли организовати колико-толико нормално одвијање наставе. Биће то тешко, јер када тако нешто родитељима понудите, сви ће рећи: "Гдје то пише?". Опет ће бити међусмјене - нагласила је Мићићева.

Директор ОШ "Станко Ракита" Миленко Дујаковић истакао је да би родитељи чија дјеца иначе припадају уписном подручју школе "Бранко Радичевић" требало да се усмјере у оближње школе.

- Имамо 500 и простора за још 200 ђака - казао је Дујаковић.

Директор ОШ "Доситеј Обрадовић" Драган Ковачевић је рекао да је за идућу школску годину уписан 71 првачић.

- Тренутно наставу похађа 500 ученика, а постоје услови за још 300 додатних. Промјена уписних подручја је једно од рјешења, али да одлуку о томе не могу донијети директори школа - казао је Ковачевић.

У Одјељењу за друштвене дјелатности су рекли да се тражи рјешење за смањење оптерећења ОШ "Бранко Радичевић".

- Дјеца која иначе припадају уписном подручју школе на Старчевици моћи ће да буду уписана у друге школе без посебног одобрења ресорног министарства - рекли су у овом одјељењу.

У Министарству просвјете и културе РС су потврдили да је разговарано о упису првачића и о могућности за измјену уписних подручја у граду.

- Школе имају уписно подручје које утврђује министар, на приједлог јединице локалне самоуправе и то се мора поштовати - рекли су у Министарству.

Чека се закон

У градском Одјељењу за друштвене дјелатности казали су да у идућој школској години неће доћи до промјене уписних подручја на територији града.

- Чекамо нови Закон о основном образовању који ће прописати помјерање уписних подручја. Те промјене могу бити тек у школској 2017/2018. години - казали су у овом одјељењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана