Три деценије ни фенинг није уложен у склоништа

Сара Бојанић
Три деценије ни фенинг није уложен у склоништа

БАЊАЛУКА - Град располаже са осам јавних склоништа, од којих су три потпуно празна и ван употребе, док се преосталих пет користи за друге намјене.

Казали су ово за “Глас Српске” из Одсјека за цивилну заштиту у Градској управи.

- Према подацима којима град располаже, посљедња улагања у атомска склоништа била су 1992. године - прецизирали су из поменутог одсјека.

Додали су да су у посједу града склониште Пећина, те она у насељима Борик, Нова варош, Симе Матавуља 1 и 2, Лазарево 2, Центар 1, као и јавно склониште у склопу Спортске дворане  “Обилићево”.

- Склоништа Пећина, Симе Матавуља 1 и Лазарево 2 су слободна, а склониште у склопу “Обилићева” дато је на управљање Спортском центру “Борик” - рекли су из овог одсјека.

Напоменули су да је осталим јавним склоништима измијењена првобитна намјена.

- У њима су углавном смјештена различита спортска и културна друштва, а њих користе органи, установе, организације, удружења и други субјекти који уз обављање регистрованих дјелатности редовно одржавају простор у стању условности за коришћење - казали су из одсјека.

Између осталог, како су појаснили, објекти овог типа користе се за потребе смјештаја архиве Градске управе и библиотеке, те се дају у закуп под посебним условима спортским и другим удружењима значајним за град.

Појаснили су да током протеклих година није било улагања.

- Нека од ових склоништа су у веома лошем стању, што додатно отежава искоришћавање њиховог потенцијала и капацитета - казали су из одсјека.

Напоменули су да се у наредном периоду могу очекивати веће инвестиције у одржавање поменутих  објеката.

- У плану је да се реализују пројекти на основу којих ће се утврдити гдје је потребно санирање или нека друга улагања - казали су из Градске управе.

Бањалучанка Мира Башић сматра да би сва склоништа требало уредити и довести у употребљиво стање.

- Мислим да би јавна склоништа требало припремити за “не дај боже”, а свакако би њихов потенцијал требало искористити за нешто корисно. Штета је да оне просторије које се не користе не дају неком од многобројних удружења којима би биле од велике користи - казала је Башићева.

Власништво фирми

Поред јавних склоништа којима управља град, како су рекли из Одсјека за цивилну заштиту, постоје и други овакви објекти који су у власништву појединих предузећа.

- За њих не постоје поуздане информације у каквом су стању - кажу из одсјека.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана