Трг или парк од Храма до улице Васе Пелагића

Весна Поповић
Трг или парк од Храма до улице Васе Пелагића

Бањалука - Централно спомен-обиљежје палим борцима Одбрамбено-отаџбинског рата и фонтана као симбол ријеке Врбас недалеко од споменика Бану Милосављевићу само су дио идејног рјешења могућег изгледа ужег центра града на простору од Храма Христа Спаситеља до улице Васе Пелагића.

Пројекат који је урадило Одјељење за просторно уређење представљен је градоначелнику Игору Радојичићу и начелницима одјељења на савјетовању у Бањи Врућици.

- Предложили смо да централни дио изгледа као трг, али није искључено да би могао изгледати и као парк. Градоначелник сматра да би то подручје требало више да изгледа парковски, али Одјељење је предложило да изгледа као трг - казао је в.д. начелника Одјељења Слободан Станаревић.

Навео је да су тргови свједоци времена у којем се праве па је у идејном рјешењу планирана и модерна архитектура.

- Централна фигура требало би да буде статуа Бана Милосављевића. Испод ње, ближе хотелу "Талија" била би фонтана као симбол ријеке Врбас. Паркинг који је сада ту био би укинут - прецизирао је Станаревић.

Према његовим ријечима, на мјесту гдје је започета изградња "Сити мола" био би централни споменик палим борцима.

- Тај простор би био уоквирен пословним зградама од четири до пет етажа, а испод споменика би била подземна гаража - истакао је Станаревић.

Напоменуо је да се ради само о иницијалном приједлогу.

- То је почетни корак и сада желимо да чујемо и мишљење грађана како бисмо дошли до рјешења - навео је Станаревић.

Регулациони план

Слободан Станаревић навео је да ће регулациони план за подручје гдје је почела градња "Сити мола" бити измијењен.

- Добили смо 50 приједлога за изглед појединих објеката у том централном дијелу града које ћемо размотрити и видјети које можемо да прихватимо. Надам се да ће регулациони план бити усвојен до краја године - рекао је Станаревић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана