Трећи међународни сајам туризма: Ове године 50 одсто више излагача него претходних година

Милош Васиљевић
Foto: Велибор Трипић

БАЊАЛУКА- Трећи међународни сајам туризма, отворен је данас у Бањалуци, а окупио је 100 излагача и више од 300 учесника из седам земаља, а посјетиоци током три сајамска дана моће ће погледати шта нуде туристичке организације, планински центри, бање, национални паркови, туристичке агенције.

Туризам је значајна грана у развоју Српске, истакао је вршилац дужности министра трговине и туризма Српске Златан Клокић који је присуствовао отварању 3. међународног сајма туризма "Бањалука 2023", уз наду да ће овај сајам расти а туристички дјелатници промовисати Српску на прави начин.

- Туризам је значајан и ради презентације на међународном нивоу јер све оно што краси Српску, наше туристичке бисере, олимпијску планину Јахорину, бање, наше лијепе градове, Бањалуку и Требиње треба промовисати у правом свјетлу, како и заслужују - рекао је Клокић новинарима након отварања сајма који је окупио 110 излагача и више од 300 учесника.

Он је додао да је Влада РС у претходном периоду и у доба пандемије вируса корона давала подршку туристичким дјелатницима, угоститељима и хотелијерима а резултат је да ти људи данас и даље опстају у овој дјелатности.

- Надам се да ће у годинама пред нама овај Међународни сајам туризма расти и да ће туристички дјелатници, прије свега, остваривати добре контакте и промовисати Републику Српску на прави начин - навео је Клокић.

 

Потпредсједник општине Никшић Зоран Томић рекао је да је Никшић партнер овогодишње сајамске манифестације у Бањалуци, те изразио наду да је ово почетак добрих односа ова два града, али и осталих градова у Српској, као што имају са Билећом, Требињем, Фочом.

- Желимо да унаприједимо односе који су нарушени у претходних 30 година. Простора за сарадњу има у области туризма, културе, али и привреде -  рекао је Томић.

 

Градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић рекао је да је Међународни сајам туризма у Бањалуци највећи у цијелој БиХ, да на овогодишњем има 50 одсто више излагача него претходних година, што говори да је овај град на правом путу и да има огроман туристички потенцијал.

- Никада већи број авионских летова из свијета ка Бањалуци и из Бањалуке ка свијету и то нас много радује - казао је Станивуковић

додавши да се Бањалука труди да туристичку понуду града мултиплицира из године у годину, што најбоље говори тениски спектакл "Српска опен" који ће бити одржан од 16. до 23. априла.

У оквиру Трећег међународног сајма туризма "Бањалука 2023" данас је уприличено и потписивање протокола о сарадњи и узајамној промоцији бањалучке Туристичке организације са туристичким организацијама Никшића и Ваљева.

Партнер ове сајамске манифестације је општина Никшић, а покровитељи град Бањалука, Влада Републике Српске и Министарство спољне трговине и економских односа у Савјету министара.

 

На штандовима пуно занимљивих понуда са различитим асортиманом.

Златко Миленковић  вршилац дужности Туристичке регије Копаоник рекао је за “Глас Српске“ да представљају више општина и градова тог краја. Уз то, како каже  гости из Републике Српске њихови су драги гости, а из године у године све их више на планини и бањама  у окружењу.

- Престављамо летњи туризма, зимкси је при крају, имамо богату и разноврсну гастрономску понуду, јер свака општина има своје специјалитете. Богат је и манифестациони туризам. Авантуристички туризам је  све популарнији, пуно је обележених  туристичких стаза, стазе за квадове  - рекао је Миленковић.

Словеначке терме Лашко представили су не једном од штандова са својим потенцијалима. За њих како кажу за „Глас“ веома су важни гости из Српске.

- Имамо пакете за породицу и парове јер у нашем хотелу нудимо од базена и сауне,  до масаже. Највише питање је за одмор током прољећа. Након короне поново нам се враћају и гости са ових подручја  -  рекли су за „Глас“ из ове словеначке популарне дестинације.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана