Траже савјете због развода и подјеле имовине

Јелена Стојишић
Траже савјете због развода и подјеле имовине

БАЊАЛУКА - Служба правне помоћи ове године пружила је укупно 5.248 услуга у виду правних савјета, који су бесплатни за све кориснике са пребивалиштем или боравиштем на територији града.

Из Одјељења за општу управу казали су да је број захтјева незнатно порастао у односу на прошлу годину.

- Правници у овој служби обрађују захтјеве који се односе на савјете из скоро свих области права - рекли су из Одјељења за “Глас Српске”.

Према њиховим ријечима, у односу на прошлу годину повећан је и број захтјева грађана за остваривање права из области пензијско-инвалидског осигурања и здравствене заштите.

- Међу пруженим правним савјетима бројни су они који се односе на области породично-правне заштите као што су повјеравање и издржавање малољетне дјеце. Посебно су састављани приједлози за покретање оставинског поступка, те састављање поднесака и давање усмених савјета у вези са разводом бракова - истакли су из Одјељења.

Истакли су да су захтјеви овој служби поднесени и за извршне поступке ради наплате различитих потраживања и сачињавање редовних правних лијекова који се односе на одлуке суда и одлуке управних органа.

Додали су да се велики број грађана обратио за састављање захтјева Центру за социјални рад и другим надлежним институцијама за додјелу новчане помоћи.

- Грађани су подједнако тражили савјете у вези са бракоразводним парницама, подјелом имовине, као и законског издржавања и повјеравања малољетне дјеце. У Служби се више израђују тужбе за развод брака, повјеравање и издржавање дјеце, док подјелу имовине више обрађују нотари и адвокати - нагласили су из Одјељења.

Бањалучанин, који није хтио да му наводимо име, рекао је да није имао довољно новца да приушти адвоката, па кад је чуо да је услуга за правну помоћ бесплатна, отишао је да потражи савјет.

- Служба правне помоћи ми је помогла да ријешим питање у вези са здравственом заштитом. Задовољан сам услугом коју сам добио у овој служби - казао је овај Бањалучанин.

Без накнаде

Из Одјељења за општу управу рекли су да се измјеном Закона о административним таксама, такса на захтјеве више не плаћа.

- Према Одлуци о начину и условима пружања правне помоћи, грађани су плаћали само таксу на достављени захтјев у износу од двије КМ - казали су из Одјељења.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана