Траже помоћ због неплаћених рачуна

Весна Поповић
Траже помоћ због неплаћених рачуна

Бањалука - Служба правне помоћи саставила је у току прошле године 6.334 писана документа, од чега су најбројнији приговори грађана, њих 1.031, на покренуте тужбе због неплаћених рачуна за гријање, одвоз смећа и РТВ таксу.

У Одјељењу за општу управу кажу да су и у 2014. години грађани од ове службе такође највише тражили помоћ при састављању приговора на извршне поступке које су против њих покренули "Топлана", "Чистоћа", те Радио-телевизија Републике Српске.

Додали су да је ова служба у току 2015. грађанима пружила 9.283 услуге, а осим 6.334 писана документа, дато је и 2.949 усмених савјета из свих области права.

- У истом периоду повећан је број грађана који траже правне савјете у вези са жалбама на судске одлуке и одлуке управних органа - рекли су у Одјељењу и додали да су прошле године састављене 933 жалбе.

Када је у питању парнични поступак, највећи број предмета односио се на разводе бракова, поступке у вези са издржавањем малољетне дјеце, наплате штете, исплате дуга, те имовинско-правне спорове.

Казали су да су радници ове службе саставили 2.611 докумената који се односе на уређење међа, физичку диобу и у вези са остваривањем права у оставинским поступцима.

- За ове услуге накнада најчешће није наплаћивана, јер је највећи број корисника био ослобођен плаћања накнаде - истакли су у Одјељењу.

Из градске "Топлане" поручују да дуг свих потрошача по основу неплаћених рачуна за гријање износи око 30 милиона КМ.

Казали су да су у 2015. због нередовног измиривања обавеза против стамбених потрошача поднијели 4.070 тужби, које су тешке око 3,2 милиона КМ.

- Тужбе су најнепопуларнији начин наплате дуговања, али уколико дужници не измирују обавезе по основу уговора о репрограму, приморани смо да потраживања наплатимо судским путем - кажу у "Топлани".

Плаћање

Накнада за пружене услуге је симболична и није се мијењала од 1999. те износи од 10 до највише 40 КМ. Служба правне помоћи налази се у насељу Борик, Булевар Живојина Мишића 29, у згради "Титаник". Услуге правне помоћи без накнаде могу добити чланови уже породице погинулих и несталих бораца, ратни војни инвалиди и цивилне жртве рата, корисници сталне социјалне помоћи, лица пријављена Заводу за запошљавање, те пензионери.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана