Траже корекцију цјеновника и студију о јавном превозу

Јелена Танацковић
Траже корекцију цјеновника и студију о јавном превозу

БАЊАЛУКА - Субвенције, за које су одборници гласали на ванредној сједници Скупштине града, нису намијењене превозничким предузећима него одређеним категоријама, које ће добити јефтиније или бесплатне превозне карте.

Рекао је ово за “Глас Српске” директор предузећа “Аутопревоз” Дејан Мијић и додао да је тај новац одобрен како не би дошло до поскупљења карата.

Он је подсјетио да је градоначелник Драшко Станивуковић тачку о подршци превозницима у износу од 500.000 КМ повукао са дневног реда.

- Надамо се да ће нешто бити на данашњој редовној сједници, која ће се тицати ове проблематике, јер се на ванредној ништа значајно није десило, а да је везано за превоз - рекао је Мијић.

Подсјетио је и да је градоначелник најавио је да ће превозници у наредном периоду добити новац који им град дугује.   

- У јануару смо могли за новац који је требало да буде исплаћен купити много више нафте него данас. Били смо разумни тада, а и сада. Задовољни смо када се обавезе према нама поштују. Ништа то не значи у смислу подршке превозницима ако се не одобри помоћ и не усвоји кориговани цјеновник - нагласио је Мијић.

Додао је да превознике није нико присилио на уговор, а да је кључна студија која је требало да се уради након шест мјесеци од потписивања.

- Студија заправо дефинише даљи рад превозника. Уговор је био неповољан и свјесно смо ушли у то, али није било под притиском. Град је био у обавези да изради студију, а она је требало да понуди рјешење за овакву лошу ситуацију. Студија још није израђена, зато сада трпимо штету - рекао је Мијић.

Додао је да су превозници незадовољни зато што није испоштован уговор у дијелу који се тиче корекције цијена.

- О наредним корацима одлучиће управе свих пет предузећа - каже Мијић.

Шеф Клуба Уједињене Српске у Скупштини града Невен Станић рекао је да је градоначелник прекршио одредбе уговора.

- За било какво субвенционисање, као што је за дјецу из вишечланих породица или пензионере, морао се потписати уговор. Међутим, никаквог уговора није било, него је постојао усмени договор - казао је Станић.

Додао је да су превозници по уговору обавезни да траже измјену цјеновника ако гориво пређе 2,59 КМ, што се и десило 1. марта.

- Рок за одговор био је 15 дана, али га још нема и самим тим је прекршен уговор - нагласио је Станић.

Градска управа

Из Градске управе су рекли да је првобитно било предвиђено да се програмом комуналне потрошње финансирају субвенције за јавни превоз за различите категорије, између осталих, за породице са четворо и више дјеце и пензионере, што је предложено на колегијуму 25. јануара.

- Како овај програм још није био на Скупштини, усвајањем одлуке о субвенционисању на ванредној сједници Скупштине града стичу се услови за исплату новца за ове намјене, што се може учинити већ наредне седмице - казали су из Градске управе за “Глас Српске”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана