Традиционална трка на ријеци Врбас окупља љубитеље јединствених пловила: Дајак чамцима крстаре у прошлост

Катарина Шапоња
Foto: Г.С.

БАЊАЛУКА - Дајак чамац није обично пловило, то је наша прошлост коју желимо сачувати за будуће генерације, симбол традиције, заједништва и љубави према ријеци. То није само чамац, то је начин живота.

Овако причају Бањалучани који ових дана крстаре ријеком Врбас у дајак чамцима његујући посебну везу с њима. Због тога овим јединственим пловилима у част организују и школе дајакаштва, али и манифестације које чувају традицију вожње овог чамца.

Тако је један од неизоставних догађаја у оквиру манифестације “Љето на Врбасу” традиционална трка дајак чамаца, која ће бити одржана у недјељу на плажи Абација, тачније на пристаништу дајак чамаца, са почетком у 17 часова.

Како истиче директорица Туристичке агенције Бањалуке Драгана Вуклиш, сваке године ова трка окупља велики број заљубљеника у дајак чамац.

- Ове године имамо око 50 учесника који ће се такмичити у четири категорије, а то су јуниори, сениори, ветерани, као и једна женска такмичарска група - рекла је Вуклишева.

Како каже, циљ овог догађаја, поред обогаћивања туристичке понуде, јесте да раде на очувању и заштити дајак чамца, као јединственог пловног објекта за Бањалуку.

- Ми увијек потенцирамо да је дајак чамац јединствен и понуда за наш град, као и да влада велико интересовање туриста за вожњу њима - навела је она и додала како Туристичка организација ради на његовом очувању сваке године кроз ову манифестацију. 

Према њеним ријечима манифестација “Љето на Врбасу” се одржава дуги низ година и у оквиру ње су сви догађаји значајни за развој туризма те обогаћивања понуде Бањалуке.
- Један од најатрактивнијих догађаја су скокови са градског моста, а “бањалучка ласта” је постала бренд нашег града - појаснила је Вуклишева.

Секретар Дајак клуба Борис Савић казао је да су припреме за такмичење увелико у току те да се дајак чамац издваја по томе што једини са двоје или троје људи може да се креће узводно по брзацима.

- Ја сам се са овим пловилом упознао прије 30 година, на наговор пријатеља. Од тада сам се заљубио у дајак чамац, а та љубав траје и даље - рекао је Савић.

Како истиче тренутно школу дајакаштва похађа 14 нових полазника, којима је потребно око мјесец дана да савладају тајне вожње чамца и послије тог могу самостално да возе.

- Не постоје старосне категорије при упису, једино да буде испоштован минимум физичких предиспозиција - појаснио је Савић.

Како каже, сезона дајакаштва зависи од временских прилика и водостаја, а ове године почела је раније, већ у мају.

- Прошле године због високог водостаја кренули смо тек средином јуна, а завршили крајем октобра, али су нам временски услови свакако најважнији фактор - рекао је Савић.

Спортови на води

У оквиру “Љета на Врбасу”, како истиче Драгана Вуклиш, наредног четвртка треба да да буде одржан Дан спортова на води.

- Он за циљ има да окупи све спортове којима Бањалука располаже, односно све клубове који могу да пруже понуду туристима који дођу у наш град - појаснила је Вуклишева.

Како каже, поред тога завршни догађај у оквиру ове манифестације је акустично вече, које треба да буде одржано на плажи код Зеленог моста 30. јула.

- Планирано је да то буде једно опуштено вече уз свирку наших музичара те очекујемо велику посјећеност и добру забаву - истакла је она.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана