Топлији радијатори са новим цијевима

Јасмина Салопек
Топлији радијатори са новим цијевима

БАЊАЛУКА - Свјежи, јесењи дани неугодно су изненадили грађане који су “преко ноћи” морали сандале да замијене топлијом обућом, али предстојеће зиме не треба да страхују од хладних станова, јер ће након обнове топлификационе мреже многи становници имати боље гријање.

Из предузећа “Еко топлане” су истакли да су старе и дотрајале цијеви у неколико улица у граду замијењене новима, а у току су посљедње припреме пред почетак сезоне грејање. Напоменули су да су техничке екипе “Еко топлана” извеле радове у оквиру редовног годишњег ремонта.

То су учинили на основу анализа рађених током претходних сезона и утврђивања најкритичнијих тачака, односно на дијеловима мреже на којима најчешће долази до пуцања и прекида испоруке топлотне енергије током сезоне гријања.

- Замијењене су цијеви на више локација. Између осталих у улицама Фране Супила, Цара Душана, Равногорској, Мајке Југовића, Милоша Обилића, Живојина Мишића, Краља Алфонса Тринаестог, Исаије Митровића и на Тргу српских јунака, а све с циљем побољшања квалитета испоруке топлотне енергије, на чему радимо из године у годину - рекли су из градске “Еко топлане”.

Додали су да су у оквиру реконструкције Гајеве улице обновљени вреловод и топловод система даљинског гријања те изграђен нови вреловод према хотелу “Палас”.

- Санација дистрибутивне мреже у оквиру редовног годишњег ремонта, осим замјене дотрајалих цијеви, подразумијева и машинске и грађевинске радове у вреловодним шахтовима и топлотним подстаницама - појаснили су из “Еко топлане” додајући да сезона гријања почиње 15. октобра.

- Сезона гријања може да почне и раније, ако је два дана узастопно средња дневна температура 12 степени Целзијуса или нижа. Сезона завршава када два дана узастопно буду утврђене средње дневне температуре изнад 12 степени Целзијуса и то најраније 15. априла - додали су из “Еко топлане”.

У сваком случају, како су навели, редовно прате временске прилике и у складу са тим планирају почетак сезоне, који је ранијих година био и прије 15. октобра, када је за то било потребе.

- Такође, сваке године сезона је трајала и послије 15. априла, у складу са вањским температурама - поручили су из топлане.

Када је ријеч о енергенту, набавка дрвног сортимента је процес и траје цијеле године, а за предстојећу сезону до сада је обезбијеђено више од 70 одсто потребног енергента.

Школе

Већина школа на подручју града које саме загријавају учионице спремно дочекују долазак хладних дана и почетак сезоне гријања упркос томе што је огрев све скупљи.

Из школских управа раније су поручили да је огрев припремљен на вријеме, као и да је договорена додатна испорука, тако да ће ђаци и наставници боравити у топлим учионицама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана