Топли радијатори и по завршетку сезоне

Илијана Божић
Топли радијатори и по завршетку сезоне

“Еко топлане” наставиле су испоруку топлотне енергије и након 15. априла с обзиром на ниске дневне температуре, а дистрибуцију ће продужити до пораста средњих дневних температура.

Из овог предузећа наглашавају да иза себе имају још једну успјешну пословну годину.

- На крају 2019. остварен је позитиван финансијски резултат, потврђен и од независне ревизорске куће. Укупни приходи били су 20,7 милиона КМ што је за три одсто више у односу на претходну годину. Захваљујући повећању ефикасности у производњи енергије првенствено кроз смањење потрошње мазута, трошкови енергента у протеклој години су били око девет милиона КМ што је за 13 одсто мање у односу на претходну годину - рекли су из “Еко топлана”.

Истакли су да је енергент и прошле године набављен благовремено и у довољним количинама, властитим средствима без финансијске помоћи јавних институција чиме је још једном потврђена економска самоодрживост пројекта “Еко топлана” Бањалука.

- Остварени су позитивни показатељи када је ријеч и о финансијским обавезама с обзиром на то да су у 2019. смањене обавезе према добављачима и кредиторима. Важно је напоменути да су цијене гријања остале исте, упркос значајном повећању цијена електричне енергије, воде и неких других инпута - казали су из “Еко топлана”.

Додали су да је упркос старој и дотрајалој мрежи, обезбијеђен  континуитет испоруке топлотне енергије без већих кварова, а проценат корисника којима су одобрене бонификације, односно умањења рачуна за испоручену топлотну енергију по основу жалби на квалитет гријања је мањи.

- Од укупно 20.000 корисника на подручју града, 1,1 одсто је добило бонификације по основу оправданих жалби што показује да је огромна већина имала уредну испоруку топлотне енергије - кажу из “Еко топлана”.

Нагласили су да су захваљујући санацији дистрибутивне мреже, у предсезони, али и самој сезони гријања, губици топлотне енергије на дистрибутивној мрежи, смањени за десет одсто у односу на прошлу сезону.

Припреме

Из “Еко топлана” су казали да упркос проблемима са којима се суочава цјелокупна привреда и становништво у РС и у цијелом свијету, изазваним пандемијом вируса корона, планирају активно да крену са припремама за наредну сезону и то прије свега кроз благовремене набавке енергента, али и реализацију планираних активности на пољу санације дистрибутивне мреже, као и редовног ремонта производних постројења.

- Очекујемо да ћемо и у овим отежаним околностима заједно са градским и републичким институцијама изнаћи рјешење да се припреме за наредну сезону обаве благовремено и у складу са расположивим могућностима - рекли су из “Еко топлана”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана