Топли дом у протеклој години у Бањалуци добило 64 малишана: Они заслужују бољи и срећнији живот

Јелена Танацковић
Топли дом у протеклој години у Бањалуци добило 64 малишана: Они заслужују бољи и срећнији живот

Топли дом у Бањалуци у току прошле године добило је 64 дјечака и дјевојчица који су смјештени у хранитељскe породице. Окружење и љубав јесу најважнији фактори, а уз подршку стручног тима, све препреке буду превазиђене.

Александра Латинчић из Центра за социјални рад казала је за “Глас Српске” да постоје услови које је потребно испунити да парови или појединци постану хранитељи. Прије свега, морају проћи дијагностички поступак.

- Могуће је дијете збринути у хранитељску породицу одмах након процјене о подобности за бављење хранитељством. За годину дана од дана збрињавања дјетета породица може да стекне званични статус хранитељске породице - рекла је Латинчићева.

Истиче да ситуација у 2021. години у погледу броја хранитељских породица у граду Бањалука није била задовољавајућа. Истовремено, постоје многе регулативе које је неопходно примјењивати, а тиче се и максималног броја дјеце у једној хранитељској породици. Засад је укупан број пет, укључујући и биолошку дјецу.

- Постоје психолошки бенефити за хранитеље, у смислу помагања и бриге о дјетету, али и новчани, јер за свако дијете постоји новчана накнада која је у прошлој години износила 684 КМ - казала је Латинчићева.

Додала је да су хранитељима примарни помоћ и подршка, пружање топлог дома и љубави.

- Захтјев за хранитељство подносе и супружници који немају сопствену дјецу, а заинтересовани су и за усвајање дјетета. Није ријеткост да хранитељи постану и усвојитељи, када се законом стекну услови за усвајање дјеце - навела је Латинчићева.

Из Центра за социјални рад истичу да Бањалука има потребу да повећа број хранитељских породица у наредном периоду.

- Постоје дјеца која заслужују живот у бољој и срећнијој породици него што су њихове, због чега је потребан додатни труд цјелокупне заједнице - рекла је Латинчићева.

Усвајање

У 2021. години поднесена су 33 захтјева за усвајање и ниједан није реализован. Породични закон прописује два облика усвајања, потпуно, до пет година старости дјетета и непотпуно од пет до 18 година.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана